Листа најмирнијих земаља свијета у које можете безбрижно путовати

GS
Foto: WorldAtlas

Студија о миру у свијету показује да су глобални сукоби највећи у посљедњих 15 година, а владе широм свијета смањују број сигурних дестинација на које се савјетује путовати.

Питате ли се која је најсигурнија земља на свијету - одговор је Исланд, показује студија Института за економију и мир 2023., а слиједе га Данска, Ирска, Нови Зеланд и Аустрија. Многе од тих земаља тренутно држе прва мјеста у извјештају ЕИУ-а  о градовима у којима је најбоље живјети.

"У извјештају се истиче да иако многе земље троше мање на војску, много их је више укључено у вањске сукобе. Број људи који су умрли у сукобима широм свијета у протеклој години највећи је у овом вијеку (од геноцида у Руанди), а више од половине земаља свијета (56 посто) укључено је у вањске сукобе".

Исланд је најмирније мјесто за живот од 2008., а налази се и на трећем мјесту најсретнијих земаља на свијету. Европа је пак најмирнија регија на свијету са седам од 7 од 10 најмирнијих земаља, али ситуација је значајно напетија него прије 15 година због сукоба Русије и Украјине.

Такође, од 2008. забиљежен је значајан пораст насилних демонстрација у свијету. Попис најнемирнијих земаља не мијена се годинама, а на првом мјесту је Афганистан, осму годину заредом. Слиједе га Јемен, Сирија, Јужни Судан и Демократска Република Конго.

Хрватска је на 14. мјесту, а Словенци су на осмом мјесту љествице. Босна и Херцеговина налази се на 61. мјесту, а Србија на 65.

20 најмирнијих земаља на свијету

Исланд

Данска

Ирска

Нови Зеланд

Аустрија

Сингапур

Португал

Словенија

Јапан

Швицарска

Канада

Чешка

Финска

Хрватска

Њемачка

Низоземска

Бутан

Мађарска

Малезија

Белгија

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана