Lista najmirnijih zemalja svijeta u koje možete bezbrižno putovati

GS
Foto: WorldAtlas

Studija o miru u svijetu pokazuje da su globalni sukobi najveći u posljednjih 15 godina, a vlade širom svijeta smanjuju broj sigurnih destinacija na koje se savjetuje putovati.

Pitate li se koja je najsigurnija zemlja na svijetu - odgovor je Island, pokazuje studija Instituta za ekonomiju i mir 2023., a slijede ga Danska, Irska, Novi Zeland i Austrija. Mnoge od tih zemalja trenutno drže prva mjesta u izvještaju EIU-a  o gradovima u kojima je najbolje živjeti.

"U izvještaju se ističe da iako mnoge zemlje troše manje na vojsku, mnogo ih je više uključeno u vanjske sukobe. Broj ljudi koji su umrli u sukobima širom svijeta u protekloj godini najveći je u ovom vijeku (od genocida u Ruandi), a više od polovine zemalja svijeta (56 posto) uključeno je u vanjske sukobe".

Island je najmirnije mjesto za život od 2008., a nalazi se i na trećem mjestu najsretnijih zemalja na svijetu. Evropa je pak najmirnija regija na svijetu sa sedam od 7 od 10 najmirnijih zemalja, ali situacija je značajno napetija nego prije 15 godina zbog sukoba Rusije i Ukrajine.

Takođe, od 2008. zabilježen je značajan porast nasilnih demonstracija u svijetu. Popis najnemirnijih zemalja ne mijena se godinama, a na prvom mjestu je Afganistan, osmu godinu zaredom. Slijede ga Jemen, Sirija, Južni Sudan i Demokratska Republika Kongo.

Hrvatska je na 14. mjestu, a Slovenci su na osmom mjestu ljestvice. Bosna i Hercegovina nalazi se na 61. mjestu, a Srbija na 65.

20 najmirnijih zemalja na svijetu

Island

Danska

Irska

Novi Zeland

Austrija

Singapur

Portugal

Slovenija

Japan

Švicarska

Kanada

Češka

Finska

Hrvatska

Njemačka

Nizozemska

Butan

Mađarska

Malezija

Belgija

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana