Туристима на Балију умјесто пилетине послужују псеће месо

Агенције
Туристима на Балију умјесто пилетине послужују псеће месо

Денпасар - Нови извјештаји бораца за права животиња показују да угоститељи на популарној туристичкој дестинацији Балију туристима подваљују псеће месо, док су они увјерени да једу пилетину.

Организација за заштиту животиња "Анималс Аустралија" открила је ужасавајућу чињеницу да на најразвијенијем индонежанском острву масовно убијају псе, а затим месо продају туристима тврдећи да се ради о пилетини.

Организација је спровела тајну истрагу која је показала да псе, укључујући и љубимце, свакодневно узимају с улица рајског острва и брутално кољу.

Мафија с Балија затим месо продаје локалним ресторанима који без имало пардона њиме послужују туристе из свих дијелова свијета.

У извјештају се наводи да ове животиње, затворене у кавезе од бамбуса или пак у пластичне вреће, чекају ноћни покољ са завезаним ногама и повезаним њушкама. Понекад их тако оставе сатима, па и данима, без хране и воде.

- Тај посао цвјета. Годину за годином, седам пута више паса убијено је на Балију него на злогласном кинеском Јулин фестивалу једења псећег меса - стоји у закључку истраге организације "Анималс Аустралија".

Највише псећег меса као пилетину нуде улични продавци, а чак око 70 одсто ресторана такође продаје псеће месо. Туристима нуде "сате", традиционално јело с пилетином, које заправо садржи месо пса.

- Туристи шетају улицом, виде штанд с храном и наруче јело несвјесни да слова РЊ на штанду значе да сервирају псеће месо - рекао је директор кампање "Анималс Аустралија" Лин Вајт. Организација је на Бали послала тајног истражитеља који је открио сурову замјену и убијање уличних паса.

- Успио сам да се инфилтрирам међу људе који су главни за нелегалну производњу и дистрибуцију псећег меса. Ускоро сам добио позив да се придружим и банди која краде, лови и убија псе - испричао је истражитељ.

Процјењује се да сваке године због трговине месом на Балију буде брутално убијено око 70.000 паса, пише "Индепендент".

- Иако сам био обучаван да се носим са бруталношћу посла којим се бавим, оно што сам на Балију видио је било ужасно и потресно - испричао је истражитељ.

Један од ловаца Пак Пурис (83) признао му је да је поубијао на хиљаде паса, те да је његов просјек 12 паса седмично.
У цијели процес укључено је и становништво забачених села које за сваког ухваћеног пса добија десет долара.

Трговина псећим месом крши законе о заштити животиња, а иако поједине организације на Балију покушавају да стану томе на крај, кажу да она поприма такве размјере да ће им бити потребна системска помоћ државе.

Фаталне посљедице

Постоји и велика забринутост за здравље оних који су конзумирали псеће месо.

- Ово што сам видио је страшно. Псе убијају цијанидом, а послије то исто месо сервирају људима. Никакво кување не може избацити цијанид из псећег тијела - рекао је стручњак за токсикологију Ендрју Досон. Он је изјавио да посљедице могу бити фаталне, као што су отказивање органа и уништење живаца.

- Ако, на примјер, једете кари у којем су дијелови псећег желуца или срца, можете очекивати да ћете појести и веће количине цијанида - рекао је Досон.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана