Отворена највећа соларна електрана у Аустрији

ГС
Foto: agencije

БЕЧ - У оквиру аеродрома Швехат у Бечу је отворена највећа соларна електрана у Аустрији.

На површини од 24 хектара је постаљено 55.000 соларних панела који ће производити више од 30 милиона киловатсати струје годишње.

Тиме ће бити покривене потребе 250 предузећа која се налазе у склопу аеродрома, као и једна трећина годишње потрошње електричне енергије самог аеродрома, преноси Б92.

Сљедећи корак је изградња седам хектара соларних панела са којима ће производња струје надмашити потрошњу. Заједно са већ постојећих седам постројења аеродром ће сљедеће године достићи угљеничну неутралност.

„Међутим аеродром је само један мали дио ваздушног саобраћаја. Такође су потребни новији авиони који троше мање керозина, ефикасније руте летења и керозин који је угљенично неутралан“, објашњава члан управног одбора аеродрома Јулиан Јегер.

Заштита климе у Бечу чији је циљ климатска неутралност до 2040. године представља један од приоритета. „Град већ годинама уназад инвестира у обновљиве изворе енергије, а соларна енергија игра значајну улогу у томе.

Беч планира да масовно прошири производњу електричне енергије путем соларних панела“, изјавио је градоначелник Михаел Лудвиг. За мале фотонапонске системе убудуће неће бити потребне дозволе у аустријској престоници, додао је Лудвиг.

 Највећа соларна електрана у Аустрији је важан корак у правцу угљеничне неутралности. Климатски и енергетски програм Доње Аустрије планира смањење емисије угљен-диоксида за 36 одсто и производњу 2.000 гигаватсати струје из соларне енергије до 2030. године. Програм обухвата више од 350 мера које се постепено спроводе – изјавила је Јохана Микл-Лајтнер предсједница покрајине Доња Аустрија, преноси Блиц.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана