Вакцине против рака и срчаних болести биће спремне до 2030. године

ГС
Вакцине против рака и срчаних болести биће спремне до 2030. године

ВАШИНГТОН - Вакцине против рака и срчаних болести биће “спремне до краја деценије”, а милиони живота могли би да буду спасени револуционарним новим вакцинама против низа болести, најавили су стручњаци.

Водећа америчка фармацеутска компанија “Модерна” саопштила је да је увјерена да ће вакцине против рака, кардиоваскуларних и аутоимуних болести, као и других стања бити спремне до 2030. године, објавио је данас “Гардијан”.

Главни медицински директор “Модерне”, доктор Пол Бартон, рекао је да вjерује да ће та фирма моћи да понуди вакцине против “свих врста болести” за само пет година. Компанија, која је произвела водећу вакцину против короне, сада развија вакцине против рака које циљају различите типове тумора.

- Имаћемо ту вакцину и она ће бити веома ефикасна и спасиће стотине хиљада, ако не и милионе живота. Мислим да ћемо моћи да понудимо персонализоване вакцине против рака, против више различитих типова тумора људима широм свијета - истакао је Бартон.

Он је рекао да би више респираторних инфекција могле бити покривене једном вакцином, омогућавајући људима да буду заштићени од короне, грипа и респираторног синцицијалног вируса (РСВ), док би терапије мРНА могле бити доступне за ријетке болести за које тренутно не постоје лијекови.

Терапије засноване на мРНА заснивају се на томе што подстичу ћелије да произведу протеин који покреће имуни одговор против болести.

- Мислим да  ћемо имати терапије засноване на мРНА за ријетке болести које су раније биле неизљечиве, и мислим да ћемо се за 10 година приближавати свијету у којем заиста можете да идентификујете генетски узрок болести и да се излијечите користећи технологију засновану на мРНА - најавио је Бартон.

Вакцина против рака заснована на мРНК би упозорила имуни систем на рак који већ расте у тијелу пацијента, тако да може да га нападне и уништи, без уништавања здравих ћелија.

Научници, међутим, упозоравају да ће убрзани напредак постигнут у посљедње три године, бити узалудан, уколико се не одржи висок ниво инвестиција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана