Кинески буркини заштита од сунца и хладне воде

Приредио: Борис Ђурић
Кинески буркини заштита од сунца и хладне воде

Пекинг - Нова верзија купаћег костима, познатог као фејскини, који прекрива лице и читаво тијело и чија је намјена да заштити купаче од сунца и хладне воде у којој се купају, представљена је ових дана у Кини.

Кинескиње се на плажи сакривају испод сунцобрана, стављају на себе неколико слојева одјеће и носе шешире са великим ободом. Сада то више не морају јер им је на располагању фејскини.

Та врста купаћих костима је изазвала велику дебату у Француској и довела до забране ношења у неколико градова. Буркини, како су ови костими познати у Европи, носе муслиманке које желе да им се на плажи не види већи дио тијела и то углавном раде из религиозних разлога.

Кинески буркини је креирала шездесетогодишња Занг Шифан, која је у први мах направила само маску за пливаче да би се одбранили од убода медуза и опекотина од сунца. Прије 12 година креирала је маску која прекрива читаво лице, док касније верзије прекривају и читаво тијело.

На маски за лице се праве рупе за очи, нос и уста. Ови костими, који се праве од еластичних материјала, постали су популарни у Кини, нарочито у приобалном граду Кингдау, који броји око девет милиона становника.

- Користим фејскини готово десет година. Он је много бољи него крема за заштиту од сунца, која спадне чим се нађем у води. Вода у овим подручјима зна бити хладна, тако да ме фејскини штити, а и комфоран је за ношење - каже Ванг Хуимеи.

Фејскини долази у различитим шемама и бојама и иако је у почетку исмијаван, данас је прилично популаран међу млађим Кинескињама, али и Кинезима.

Многе жене које носе ове интересантне костиме се питају зашто француска влада прави толику буку око буркинија.

- Не видим смисла у томе. Мислила сам да су бикинији ти који се не могу забранити - каже Занг.

Она годишње прода око 20.000 фејскинија, мада признаје да није имала успјеха са продајом у иностранству.

- Покушали смо промовисати своје производе у иностранству након што су се слике Кинескиња које их носе прошириле на друштвеним мрежама. Међутим, то није испало добро и имали смо само неколико наруџби из Аустралије, Хонгконга и Тајвана - казала је она.

Британија

Фотографија на којој полиција приморава жену муслиманске вјероисповијести да скине буркини на плажи на француској ривијери покренула је лавину различитих коментара. Ипак, један кратак коментар читаоца из Британије показао је колико је та расправа, из његовог угла, апсурдна.

Хенри Стјуарт послао је своје мишљење редакцији на тему буркинија, који је врло брзо постао хит на друштвеним мрежама.

- Ниједна жена у бурки никада ми није наудила на било који начин. Али ме је, без објашњења, отпустио мушкарац у одијелу - написао је Стјуарт.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана