Како су мошти Светог Луке пренесене из Епира у Смедерево

РТС
Foto: Arhiva

Ове године навршило се 570 година од преноса моштију Светог Луке у Смедерево. Тај чин сматра се најзначајнијим духовним догађајем у историји Смедерева, а црква која носи име апостола, јеванђелисте и првог иконописца, низом догађаја обиљежава тај јубилеј.

У вријеме када је слобода српске средњовјековне државе постајала све неизвјеснија, деспот Ђурађ Бранковић спас види у откупу и преносу чудотворних моштију Светог Луке.

Због тога је ова знаменита реликвија откупљена од турског султана за 30.000 златних дуката, а затим стигла из Рогоса у Епиру у српску средњовјековну престоницу, 12. јануара 1453. године.

"Мошти су дочекане на изузетно свечан начин, ту су били присутни, осим деспота и његове супруге Јерине, и њихове кћери и њихови синови који су такође били дубоко побожни. У каснијим вековима и њихови потомци су наставили да негују духовни живот, иначе сам култ Светог Луке у Србији, везан је управо за Бранковиће", каже др Снежана Цветковић, историчарка умјетности.

Присуство моштију Светог апостола и јеванђелисте Луке у српској земљи и у Смедереву имало је несумњив историјски и духовни значај.

"Верници православни, уопште хришћани су од почетка поштовали мошти светих својих, и то је у ствари врло важан сегмент у нашем хришћанском животу", каже проф. др Игнатије Мидић, епископ браничевски.

"Сама чињеница да су мошти биле у Смедереву у средњем веку говори о снази и значају наше деспотовине у то време. Дакле, о снази коју је Србија имала и њеној улози у свету. Из тога извлачимо тај закључак да је само једна јака, културно развијена и духовно развијена и материјално богата земља, могла да приушти себи да има мошти апостола", каже теолошкиња др Марина Стојановић, преноси Национална Географија

Мошти Светог Луке чуване су у Смедереву до пада града и одношења реликвије, 20. јуна 1459. године. Још увијек није прецизно одређено питање аутентичности моштију Светог Луке које се чувају у Италији и око којих се споре Падова и Венеција.

Смедерево вијековима његује сјећања на овај догађај. Чин преноса моштију, осликао је 1935. године руски умјетник Андреј Васиљевић Биценко на фресци у храму Светог Георгија у Смедереву.

Болница у Смедереву такође носи име Светог Луке, као и црква која обиљежава овај јубилеј.

(РТС, Ана Пендић Станковић)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана