Kako su mošti Svetog Luke prenesene iz Epira u Smederevo

RTS
Foto: Arhiva

Ove godine navršilo se 570 godina od prenosa moštiju Svetog Luke u Smederevo. Taj čin smatra se najznačajnijim duhovnim događajem u istoriji Smedereva, a crkva koja nosi ime apostola, jevanđeliste i prvog ikonopisca, nizom događaja obilježava taj jubilej.

U vrijeme kada je sloboda srpske srednjovjekovne države postajala sve neizvjesnija, despot Đurađ Branković spas vidi u otkupu i prenosu čudotvornih moštiju Svetog Luke.

Zbog toga je ova znamenita relikvija otkupljena od turskog sultana za 30.000 zlatnih dukata, a zatim stigla iz Rogosa u Epiru u srpsku srednjovjekovnu prestonicu, 12. januara 1453. godine.

"Mošti su dočekane na izuzetno svečan način, tu su bili prisutni, osim despota i njegove supruge Jerine, i njihove kćeri i njihovi sinovi koji su takođe bili duboko pobožni. U kasnijim vekovima i njihovi potomci su nastavili da neguju duhovni život, inače sam kult Svetog Luke u Srbiji, vezan je upravo za Brankoviće", kaže dr Snežana Cvetković, istoričarka umjetnosti.

Prisustvo moštiju Svetog apostola i jevanđeliste Luke u srpskoj zemlji i u Smederevu imalo je nesumnjiv istorijski i duhovni značaj.

"Vernici pravoslavni, uopšte hrišćani su od početka poštovali mošti svetih svojih, i to je u stvari vrlo važan segment u našem hrišćanskom životu", kaže prof. dr Ignatije Midić, episkop braničevski.

"Sama činjenica da su mošti bile u Smederevu u srednjem veku govori o snazi i značaju naše despotovine u to vreme. Dakle, o snazi koju je Srbija imala i njenoj ulozi u svetu. Iz toga izvlačimo taj zaključak da je samo jedna jaka, kulturno razvijena i duhovno razvijena i materijalno bogata zemlja, mogla da priušti sebi da ima mošti apostola", kaže teološkinja dr Marina Stojanović, prenosi Nacionalna Geografija

Mošti Svetog Luke čuvane su u Smederevu do pada grada i odnošenja relikvije, 20. juna 1459. godine. Još uvijek nije precizno određeno pitanje autentičnosti moštiju Svetog Luke koje se čuvaju u Italiji i oko kojih se spore Padova i Venecija.

Smederevo vijekovima njeguje sjećanja na ovaj događaj. Čin prenosa moštiju, oslikao je 1935. godine ruski umjetnik Andrej Vasiljević Bicenko na fresci u hramu Svetog Georgija u Smederevu.

Bolnica u Smederevu takođe nosi ime Svetog Luke, kao i crkva koja obilježava ovaj jubilej.

(RTS, Ana Pendić Stanković)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana