Пупин начинио први рендгенограм

Srna
Foto: Ilustracija

БИЈЕЉИНА - Српски научник Михајло Пупин /1854-1935/ начинио је 7. фебруаара 1896. године први рендгенограм у историји медицине, захваљујући коме је изведен први хируршки захват уз помоћ рендгенског снимка.

Пупин је рођен 1854. године, а из родног Идвора, у Банату, послије школовања у Панчеву и Прагу, отишао је 1874. у САД, гдје је завршио Колумбија универзитет у Њујорку.

Ту је, потом, био професор теоријске физике и 40 година предсједник Института радио-инжењера.

Електрични резонатор, помоћу којег је преко истог проводника могућ истовремени пренос вијести на различитим таласним дужинама, био је први од његових многобројних проналазака.

Својим највећим открићем - самоиндукционим калемовима /Пупинови калемови/ омогућио је пренос телефонских разговора на велику даљину.

Такође, открио је секундарне радијације рендгенских зрака, електромагнетске детекторе и написао универзитетски уџбеник термодинамике.

Пупин је за научни рад 1920. године одликован Едисоновом медаљом. Написао је књигу о свом животу "Од пашњака до научењака".

Године 1924. добио је Пулицерову награду, а његово име носе лабораторије физике Колумбија универзитета.

Краљевина Србија именовала је 1912. године Пупина за почасног конзула у САД.

Ову дужност обављао је све до 1920. године. Са те позиције он је много допринио успостављању међудржавних и ширих друштвених односа између Краљевине Србије, касније Краљевине Југославије, и САД.

Пупин је по завршетку Првог свјетског рата, као тада већ познати и признати научник, али и политички утицајна фигура у Америци, утицао на коначне одлуке Париске мировне конференције, када је одлучивано о одређивању граница будуће Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана