Pupin načinio prvi rendgenogram

Srna
Foto: Ilustracija

BIJELjINA - Srpski naučnik Mihajlo Pupin /1854-1935/ načinio je 7. februaara 1896. godine prvi rendgenogram u istoriji medicine, zahvaljujući kome je izveden prvi hirurški zahvat uz pomoć rendgenskog snimka.

Pupin je rođen 1854. godine, a iz rodnog Idvora, u Banatu, poslije školovanja u Pančevu i Pragu, otišao je 1874. u SAD, gdje je završio Kolumbija univerzitet u Njujorku.

Tu je, potom, bio profesor teorijske fizike i 40 godina predsjednik Instituta radio-inženjera.

Električni rezonator, pomoću kojeg je preko istog provodnika moguć istovremeni prenos vijesti na različitim talasnim dužinama, bio je prvi od njegovih mnogobrojnih pronalazaka.

Svojim najvećim otkrićem - samoindukcionim kalemovima /Pupinovi kalemovi/ omogućio je prenos telefonskih razgovora na veliku daljinu.

Takođe, otkrio je sekundarne radijacije rendgenskih zraka, elektromagnetske detektore i napisao univerzitetski udžbenik termodinamike.

Pupin je za naučni rad 1920. godine odlikovan Edisonovom medaljom. Napisao je knjigu o svom životu "Od pašnjaka do naučenjaka".

Godine 1924. dobio je Pulicerovu nagradu, a njegovo ime nose laboratorije fizike Kolumbija univerziteta.

Kraljevina Srbija imenovala je 1912. godine Pupina za počasnog konzula u SAD.

Ovu dužnost obavljao je sve do 1920. godine. Sa te pozicije on je mnogo doprinio uspostavljanju međudržavnih i širih društvenih odnosa između Kraljevine Srbije, kasnije Kraljevine Jugoslavije, i SAD.

Pupin je po završetku Prvog svjetskog rata, kao tada već poznati i priznati naučnik, ali i politički uticajna figura u Americi, uticao na konačne odluke Pariske mirovne konferencije, kada je odlučivano o određivanju granica buduće Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana