Прича о човјеку који је мртав побиједио у коњичкој трци! (VIDEO)

GS
Foto: Facebook

Френк Хејзи је једини човјек у историји који је побиједио у званичној трци коња и то док је био мртав.

Прича о Френку шокирала је све. Вјерује се да је доживио срчани удар током надметања у њујоршком Белмонт парку.

Трка је организована 4. јуна 1923. године. И данас се спекулише о узроцима трагедије, а највјероватније да је за све крива тешка рутина мршављења коју је морао да прође да би се квалификовао као џокеј.

Његова мајка је говорила да је, још као мали дјечак. маштао о томе да буде џокеј, пошто је имао превелику љубав према коњима.

Када је одрастао почео је да их тренира, а његов фаворит била је неупадљива кобила, по имену Свит Кис (Слатки пољубац), о којој власници нису превише размишљали.

У великој трци у Њујорку нису јој давали превише шанси (квота је била 20-1), али је Френк веровао да може да победи. Зато су му власници дали прилику да се докаже.

Ово је била њихова прва, и посљедња, заједничка трка која се памти 100 година касније.

Прије надметања, Френку је речено да мора да скине килажу, али је имао мало времена. Из тог разлога, почео се интензивно да тренира, ускраћивао себи храну и воду.

Успио је да оствари задатак, али је био исцрпљен, што се видјело када се пењао у седло.

Сјајна трка држала је гледаоце на ивици сједишта, а Свит Кис је прва прошла кроз циљ. Била је то шокантна побједа коју нико није очекивао.

Френк је непомично лежао у седлу и није се радовао, а неколико минута касније проглашен је мртвим.

Касније је утврђено да је током трке доживио срчани удар, али није пао на коња. Била је то бизарна ситуација, али пошто је џокеј остао у седлу, резултат је признат.

У то вријеме, новине су писале да су “напор и узбуђење били превелики за Френка”, а мало ко је знао за његове постојеће здравствене проблеме, које је рутина мршављења само погоршала, преноси 24седам.

Тако је Хејз постао први џокеј који је побиједио у коњичкој трци мртав, а његово име је уписано у историји популарног спорта.

Његова омиљена кобила више се никада није такмичила, а добила је надимак Свит кис оф дет (Слатни пољубац смрти). Џокеји нису жељели да је јашу, јер су сматрали да доноси несрећу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана