Priča o čovjeku koji je mrtav pobijedio u konjičkoj trci! (VIDEO)

GS
Foto: Facebook

Frenk Hejzi je jedini čovjek u istoriji koji je pobijedio u zvaničnoj trci konja i to dok je bio mrtav.

Priča o Frenku šokirala je sve. Vjeruje se da je doživio srčani udar tokom nadmetanja u njujorškom Belmont parku.

Trka je organizovana 4. juna 1923. godine. I danas se spekuliše o uzrocima tragedije, a najvjerovatnije da je za sve kriva teška rutina mršavljenja koju je morao da prođe da bi se kvalifikovao kao džokej.

Njegova majka je govorila da je, još kao mali dječak. maštao o tome da bude džokej, pošto je imao preveliku ljubav prema konjima.

Kada je odrastao počeo je da ih trenira, a njegov favorit bila je neupadljiva kobila, po imenu Svit Kis (Slatki poljubac), o kojoj vlasnici nisu previše razmišljali.

U velikoj trci u Njujorku nisu joj davali previše šansi (kvota je bila 20-1), ali je Frenk verovao da može da pobedi. Zato su mu vlasnici dali priliku da se dokaže.

Ovo je bila njihova prva, i posljednja, zajednička trka koja se pamti 100 godina kasnije.

Prije nadmetanja, Frenku je rečeno da mora da skine kilažu, ali je imao malo vremena. Iz tog razloga, počeo se intenzivno da trenira, uskraćivao sebi hranu i vodu.

Uspio je da ostvari zadatak, ali je bio iscrpljen, što se vidjelo kada se penjao u sedlo.

Sjajna trka držala je gledaoce na ivici sjedišta, a Svit Kis je prva prošla kroz cilj. Bila je to šokantna pobjeda koju niko nije očekivao.

Frenk je nepomično ležao u sedlu i nije se radovao, a nekoliko minuta kasnije proglašen je mrtvim.

Kasnije je utvrđeno da je tokom trke doživio srčani udar, ali nije pao na konja. Bila je to bizarna situacija, ali pošto je džokej ostao u sedlu, rezultat je priznat.

U to vrijeme, novine su pisale da su “napor i uzbuđenje bili preveliki za Frenka”, a malo ko je znao za njegove postojeće zdravstvene probleme, koje je rutina mršavljenja samo pogoršala, prenosi 24sedam.

Tako je Hejz postao prvi džokej koji je pobijedio u konjičkoj trci mrtav, a njegovo ime je upisano u istoriji popularnog sporta.

Njegova omiljena kobila više se nikada nije takmičila, a dobila je nadimak Svit kis of det (Slatni poljubac smrti). Džokeji nisu željeli da je jašu, jer su smatrali da donosi nesreću.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana