Њемачка опсада Лењинграда

Срна
Foto: Агенције

БИЈЕЉИНА - Трупе нацистичке Њемачке у Другом свјетском рату потпуно су на данашњи дана 1941. године окружиле Лењинград (Санкт Петербург), одсјекавши га од остатка СССР, чиме је почела опсада која је окончана тек у јануару 1944. побједом Црвене армије.

Током опсаде умрло је, махом од глади, око 620.000 цивила, односно становника града.

Њемачки план имао је шифровани назив "Операција Сјеверна свјетлост". Опсада је трајала од 8. септембра 1941. године до 27. јануара 1944. године.

Совјети су током тешких борби имали 1.017.881 убијених, заробљених или несталих војника и цивила, а Нијемци 579.985 убијених, рањених и лица које су вођена као нестала.

Одбраном Лењинграда командовали су генерали Георгиј Жуков и Климент Ворошилов.

Лењинград је током Другог свјетског рата провео 872 дана под опсадом њемачких и финских снага.

Снаге Вермахта предводио је генералфелдмаршал Вилхелм фон Леб.

Те снаге никада нису покушале да заузму град, већ су по наређењу нацистичког вође Адолфа Хитлера покушавале да систематски изгладне његово становништво које није имало одакле да се снабдијева храном.

Тајно наређење врховне команде Вермахта од 23. септембра 1941. гласило је: "Фирер је одлучио да се град Петербург уништи до темеља. Послије пораза совјетске Русије неће постојати разлог за опстанак овог великог насеља".

Већ 1942. године нацистички планери означили су област око Лењинграда као област њемачког насељавања. Зато су планирали уништење око три милиона становника Лењинграда.

Лењиградска битка и побједа Црвене армије је један од симбола Другог свјетког рата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана