Njemačka opsada Lenjingrada

Srna
Foto: Agencije

BIJELjINA - Trupe nacističke Njemačke u Drugom svjetskom ratu potpuno su na današnji dana 1941. godine okružile Lenjingrad (Sankt Peterburg), odsjekavši ga od ostatka SSSR, čime je počela opsada koja je okončana tek u januaru 1944. pobjedom Crvene armije.

Tokom opsade umrlo je, mahom od gladi, oko 620.000 civila, odnosno stanovnika grada.

Njemački plan imao je šifrovani naziv "Operacija Sjeverna svjetlost". Opsada je trajala od 8. septembra 1941. godine do 27. januara 1944. godine.

Sovjeti su tokom teških borbi imali 1.017.881 ubijenih, zarobljenih ili nestalih vojnika i civila, a Nijemci 579.985 ubijenih, ranjenih i lica koje su vođena kao nestala.

Odbranom Lenjingrada komandovali su generali Georgij Žukov i Kliment Vorošilov.

Lenjingrad je tokom Drugog svjetskog rata proveo 872 dana pod opsadom njemačkih i finskih snaga.

Snage Vermahta predvodio je generalfeldmaršal Vilhelm fon Leb.

Te snage nikada nisu pokušale da zauzmu grad, već su po naređenju nacističkog vođe Adolfa Hitlera pokušavale da sistematski izgladne njegovo stanovništvo koje nije imalo odakle da se snabdijeva hranom.

Tajno naređenje vrhovne komande Vermahta od 23. septembra 1941. glasilo je: "Firer je odlučio da se grad Peterburg uništi do temelja. Poslije poraza sovjetske Rusije neće postojati razlog za opstanak ovog velikog naselja".

Već 1942. godine nacistički planeri označili su oblast oko Lenjingrada kao oblast njemačkog naseljavanja. Zato su planirali uništenje oko tri miliona stanovnika Lenjingrada.

Lenjigradska bitka i pobjeda Crvene armije je jedan od simbola Drugog svjetkog rata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana