Један од најупамћенијих и најмудријих потеза у историји ратова

GS
Foto: YT

Један од најмудријих потеза у историји ратова долази из генијалног војничког ума Сун Цуја, кинеског стратега из периода Три Краљевства.

Његов изузетан војнички приручник "Вјештина ратовања" садржи кључне принципе који су временом постали темељ стратегије. Сун Цу је познат по стратегији "Пусти непријатеља да сам себе порази", коју је примијенио током Битке код Красних Кљова 208. године.

Његова тактика је била да привуче ривала, генерала Цао Ца, у тежак терен препун мочвара, гдје су Цао Ца-ове снаге биле немоћне. Сун Цу је разумио значај познавања терена и искориштавања слабости противника. Овај генијални потез резултирао је не само побједом већ и стварањем темеља за даље стратегије које су инспирисале генерације војничких лидера, преноси Глас Српске.

Сун Цу је тиме демонстрирао да у рату мудрост понекад надмашује снагу, а познавање терена и тактичка вјештина могу бити пресудни у постизању успјеха на бојишту. Његов приступ ратовању и стратегији остаје један од најупамћенијих и најмудријих тренутака у војној историји.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана