Jedan od najupamćenijih i najmudrijih poteza u istoriji ratova

GS
Foto: YT

Jedan od najmudrijih poteza u istoriji ratova dolazi iz genijalnog vojničkog uma Sun Cuja, kineskog stratega iz perioda Tri Kraljevstva.

Njegov izuzetan vojnički priručnik "Vještina ratovanja" sadrži ključne principe koji su vremenom postali temelj strategije. Sun Cu je poznat po strategiji "Pusti neprijatelja da sam sebe porazi", koju je primijenio tokom Bitke kod Krasnih Kljova 208. godine.

Njegova taktika je bila da privuče rivala, generala Cao Ca, u težak teren prepun močvara, gdje su Cao Ca-ove snage bile nemoćne. Sun Cu je razumio značaj poznavanja terena i iskorištavanja slabosti protivnika. Ovaj genijalni potez rezultirao je ne samo pobjedom već i stvaranjem temelja za dalje strategije koje su inspirisale generacije vojničkih lidera, prenosi Glas Srpske.

Sun Cu je time demonstrirao da u ratu mudrost ponekad nadmašuje snagu, a poznavanje terena i taktička vještina mogu biti presudni u postizanju uspjeha na bojištu. Njegov pristup ratovanju i strategiji ostaje jedan od najupamćenijih i najmudrijih trenutaka u vojnoj istoriji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana