На данашњи дан: Годишњица обрачуна ФБИ-ја са култом Дејвида Кореша у Тексасу 

GS
Foto: X.com

Амерички ФБИ убио је 19. априла 1993. године више од 80 припадника америчке вјерске секте, укључујући њиховог вођу Дејвида Кореша.

Кореш је 1986. године почео да гради "Давидову кућу", у коју се смјестио са женом и многобројним љубавницама, како је говорио, "по угледу на јеврејског краља Давида".

Јавност је негодовала јер је већина жена била малољетна.

Родитељи, такође чланови култа, подводили су сопствене кћерке Корешу, који их је све убиједио да је у 45. псалму записано да "краљева глава мора бити помазана уљем", што је, према Корешу, био синоним за блуд и разврат.

У очекивању "скорог Армагедона", који је Кореш најављивао, у Тексас је почео да пристиже велики број сљедбеника секте из цијеле Америке.

Кореш је присталицама наредио да започну утврђивање ранча и самог имања. Широм Тексаса кренуле су приче да Кореш планира да у свом утврђењу почини масовно убиство сљедбеника.

Да би се таква намјера спријечила, ФБИ добија наређење да посјети Кореша и све испита. Испланирана је муњевита акција, а повод је било илегално посједовање оружја.

Кореш је у почетку тражио да преговара са агентима ФБИ-ја, али су они то одбили и кренули у напад на "Давидову тврђаву".

Међутим, чим су се агенти приближили на њих је отворена ватра из аутоматског наоружања. У првом нападу убијена су четири агента, а 16 је рањено.

У нападу је рањен и Кореш, док је његова двогодишња кћерка погинула током пушкарања припадника клана са полицијом.

Изнервирани пропалом акцијом, ФБИ се одлучује за притисак на култ тоталном блокадом. Утврђењу су прво искључени струја и вода, а током 51 дана тоталне блокаде забарикадираним члановима сан је ометан изненадним снажним вјештачким звуковима и свјетлошћу јаких рефлектора.

У помоћ агентима ФБИ-ја послати су и тенкови из базе "Форт Худ". Имање су опколили тенкови "М-1 абрамс".

Одлука о ангажовању тенкова била је, показало се, пут у катастрофу. Када је прва тенковска граната пробила зид утврђења, догодила се стравична експлозија, послије које је услиједила серија детонација.

Да ствар буде гора, полицајци који су покушали да спасу поједине чланове култа у томе нису успјели. А све то су снимале телевизијске камере.

У нападу је убијено свих 85 припадника култа, од којих су 17 била дјеца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана