Na današnji dan: Godišnjica obračuna FBI-ja sa kultom Dejvida Koreša u Teksasu 

GS
Foto: X.com

Američki FBI ubio je 19. aprila 1993. godine više od 80 pripadnika američke vjerske sekte, uključujući njihovog vođu Dejvida Koreša.

Koreš je 1986. godine počeo da gradi "Davidovu kuću", u koju se smjestio sa ženom i mnogobrojnim ljubavnicama, kako je govorio, "po ugledu na jevrejskog kralja Davida".

Javnost je negodovala jer je većina žena bila maloljetna.

Roditelji, takođe članovi kulta, podvodili su sopstvene kćerke Korešu, koji ih je sve ubijedio da je u 45. psalmu zapisano da "kraljeva glava mora biti pomazana uljem", što je, prema Korešu, bio sinonim za blud i razvrat.

U očekivanju "skorog Armagedona", koji je Koreš najavljivao, u Teksas je počeo da pristiže veliki broj sljedbenika sekte iz cijele Amerike.

Koreš je pristalicama naredio da započnu utvrđivanje ranča i samog imanja. Širom Teksasa krenule su priče da Koreš planira da u svom utvrđenju počini masovno ubistvo sljedbenika.

Da bi se takva namjera spriječila, FBI dobija naređenje da posjeti Koreša i sve ispita. Isplanirana je munjevita akcija, a povod je bilo ilegalno posjedovanje oružja.

Koreš je u početku tražio da pregovara sa agentima FBI-ja, ali su oni to odbili i krenuli u napad na "Davidovu tvrđavu".

Međutim, čim su se agenti približili na njih je otvorena vatra iz automatskog naoružanja. U prvom napadu ubijena su četiri agenta, a 16 je ranjeno.

U napadu je ranjen i Koreš, dok je njegova dvogodišnja kćerka poginula tokom puškaranja pripadnika klana sa policijom.

Iznervirani propalom akcijom, FBI se odlučuje za pritisak na kult totalnom blokadom. Utvrđenju su prvo isključeni struja i voda, a tokom 51 dana totalne blokade zabarikadiranim članovima san je ometan iznenadnim snažnim vještačkim zvukovima i svjetlošću jakih reflektora.

U pomoć agentima FBI-ja poslati su i tenkovi iz baze "Fort Hud". Imanje su opkolili tenkovi "M-1 abrams".

Odluka o angažovanju tenkova bila je, pokazalo se, put u katastrofu. Kada je prva tenkovska granata probila zid utvrđenja, dogodila se stravična eksplozija, poslije koje je uslijedila serija detonacija.

Da stvar bude gora, policajci koji su pokušali da spasu pojedine članove kulta u tome nisu uspjeli. A sve to su snimale televizijske kamere.

U napadu je ubijeno svih 85 pripadnika kulta, od kojih su 17 bila djeca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana