Гдје почива Александар Велики?

GS
Foto: FB

Александар Велики, рођен 356. п.н.е, остао је урезан у странице историје као један од највећих војних стратега и освајача антике.

Током кратког живота, проширио је своје царство до граница тада познатог свијета, покоривши територије од Грчке до Египта, Персије и чак Индије. Његова војна генијалност, храброст и визионарски поглед учинили су га једним од најутицајнијих лидера у историји.

Међутим, упркос својој величини у животу, једна загонетка остаје неријешена - гдје лежи Александров гроб? По завршетку његовог неуморног похода, Александар је умро 323. п.н.е. у Бабилону. Његово тијело, према неким историјским изворима, пренијето је у Александрију, град који је носио његово име, преноси Глас Српске.

Међутим, са проласком вијекова, тачно мјесто његовог гроба постало је изгубљено у вртлогу времена. Иако су историјски записи пружили одређене смјернице, прецизна локација остала је енигма. Археолози су претраживали Египaт, тражећи трагове Александрове вјечне куће, али мистерија се наставља.

Различите теорије о локацији гроба варирају од једног краја Александрије до другог, док се неки чак питају да ли је можда пренијет изван Египта. Ова неизвјесност додатно продубљује тајанствени обрис Александровог живота, чинећи га једним од најинтригантнијих ликова античке прошлости, чији гроб остаје скривен, чекајући да буде откривен и оживи причу великог освајача.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана