Gdje počiva Aleksandar Veliki?

GS
Foto: FB

Aleksandar Veliki, rođen 356. p.n.e, ostao je urezan u stranice istorije kao jedan od najvećih vojnih stratega i osvajača antike.

Tokom kratkog života, proširio je svoje carstvo do granica tada poznatog svijeta, pokorivši teritorije od Grčke do Egipta, Persije i čak Indije. Njegova vojna genijalnost, hrabrost i vizionarski pogled učinili su ga jednim od najuticajnijih lidera u istoriji.

Međutim, uprkos svojoj veličini u životu, jedna zagonetka ostaje neriješena - gdje leži Aleksandrov grob? Po završetku njegovog neumornog pohoda, Aleksandar je umro 323. p.n.e. u Babilonu. Njegovo tijelo, prema nekim istorijskim izvorima, prenijeto je u Aleksandriju, grad koji je nosio njegovo ime, prenosi Glas Srpske.

Međutim, sa prolaskom vijekova, tačno mjesto njegovog groba postalo je izgubljeno u vrtlogu vremena. Iako su istorijski zapisi pružili određene smjernice, precizna lokacija ostala je enigma. Arheolozi su pretraživali Egipat, tražeći tragove Aleksandrove vječne kuće, ali misterija se nastavlja.

Različite teorije o lokaciji groba variraju od jednog kraja Aleksandrije do drugog, dok se neki čak pitaju da li je možda prenijet izvan Egipta. Ova neizvjesnost dodatno produbljuje tajanstveni obris Aleksandrovog života, čineći ga jednim od najintrigantnijih likova antičke prošlosti, čiji grob ostaje skriven, čekajući da bude otkriven i oživi priču velikog osvajača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana