Зоран Благојевић, за “Глас” уочи марша “Стазом егзодуса”: Усијаним главама се мора стати у крај

Ведрана Кулага Симић
Зоран Благојевић, за “Глас” уочи марша “Стазом егзодуса”: Усијаним главама се мора стати у крај

БАЊАЛУКА - Имамо изричите захтјеве када је у питању понашање свих оних који сутра буду дио марша “Стазама егзодуса” у знак сјећања на страдале српске војнике и цивиле, али исто тако тражимо од супротне стране да покажу бар мало поштовања, а од надлежних да појединим усијаним главама стану у крај.

Подвукао је то за “Глас” предсједник Завичајног удружења Завидовићана са сједиштем у Добоју Зоран Благојевић уочи 15. по реду марша под називом “Стазама егзодуса” који ће се одржати поводом обиљежавања 27. годишњице од прогона Срба из Возуће, насеља у долини ријеке Криваје и са јужног дијела Озрена.

Марш је, као и ранијих година, заказан за 10. септембар да би се указало на страдања и звјерске злочине над Србима те послала порука да се још трага за тијелима бораца и цивила, а истовремено бошњачка удружења поново позивају преко друштвених мрежа на дефиле аутомобилима са ратним заставама такозване Армије БиХ тог истог дана. Благојевић у томе види још једну провокацију коју надлежни у Завидовићима треба да спријече.

- Све ће бити достојанствено с наше стране. У помен страдалима не желимо провокације. Са наше стране их неће бити, а исто тако очекујемо да их неће бити ни са супротне стране. Иако и данас на друштвеним мрежама постоје друге најаве, очекујемо да ће полиција радити свој дио посла и да неће бити проблема - рекао је Благојевић.

Прве провокације, односно дефиле аутомобила надомак цркве у Стогу, биле су лани уз истицање ратних застава и узвике “Алаху екбер”. Благојевић се нада да ће полиција ове године то да спријечи, истовремено питајући шта би се десило да српски народ нешто слично томе уради у Сребреници док траје обиљежавање 11. јула.

- Треба допустити и онима у Сребреници да на свој начин одају почаст свим својим несталим и погинулим, али и они би нама требало да дозволе да и ми то урадимо на свој православни начин - рекао је Благојевић, додајући да лично посљедњих дана није добијао пријетње.

Каже, ипак, да га највише изненађује понашање појединаца јер су раније, са представницима друга два народа, заједно полагали вијенце на мјестима гдје су сви гинули.

- Али нешто се чудно дешава. Појављују се неке нове екстремне струје које не иду у прилог никоме, заиста. Није ми јасно како им се не може стати у крај, а вјетар у леђа су им пресуде за злочине на овом подручју. Командант Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакиб Махмуљин осуђен је на осам година, али је у Турској умјесто у затвору - рекао је Благојевић, додајући како је јасно да ће СДА учинити све да своје некадашње команданте сачува.

Срби из Возуће су протјерани са вјековних огњишта у офанзиви такозване Армије БиХ и акцијама “Ураган 95”, “Фарз 95” и “Бадр ал Босна”, а Возућани су масовно страдали од 10. до 24. септембра 1995. године, усљед офанзиве муслиманских војника Другог и Трећег корпуса такозване Армије БиХ и одреда “Ел муџахедин” те јединица НАТО.

Спаљено је 30 српских села, протјерано 1.920 породица са 7.680 чланова, убијено 459 бораца Војске РС и цивила, док се за већим бројем трага. Марш је подсјећање на егзодус и окончање етничког чишћења Срба из Зенице, Жепча, Завидовића, Бановића, Возуће.

Програм

Марш “Стазама егзодуса”, према најави организатора, почиње сутра у осам часова у Тумарама на Озрену послије литургије у цркви Свете Тројице. Стаза којом ће се кретати учесници дуга је 22 километра, а завршиће се у насељу Стог код Возуће у општини Завидовићи.

- Учесници ће се између 14 и 15 часова окупити код цркве, у којој је спомен-обиљежје погинулим и несталим борцима, а гдје ће бити служена литургија те положени вијенци - навео је Благојевић. Вијенци ће бити положени и код споменика и крста подигнутог у знак сјећања на 21 свирепо убијеног српског војника и цивила, чији су посмртни остаци, махом обезглављени, пронађени након завршетка рата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана