Zoran Blagojević, za “Glas” uoči marša “Stazom egzodusa”: Usijanim glavama se mora stati u kraj

Vedrana Kulaga Simić
Zoran Blagojević, za “Glas” uoči marša “Stazom egzodusa”: Usijanim glavama se mora stati u kraj

BANjALUKA - Imamo izričite zahtjeve kada je u pitanju ponašanje svih onih koji sutra budu dio marša “Stazama egzodusa” u znak sjećanja na stradale srpske vojnike i civile, ali isto tako tražimo od suprotne strane da pokažu bar malo poštovanja, a od nadležnih da pojedinim usijanim glavama stanu u kraj.

Podvukao je to za “Glas” predsjednik Zavičajnog udruženja Zavidovićana sa sjedištem u Doboju Zoran Blagojević uoči 15. po redu marša pod nazivom “Stazama egzodusa” koji će se održati povodom obilježavanja 27. godišnjice od progona Srba iz Vozuće, naselja u dolini rijeke Krivaje i sa južnog dijela Ozrena.

Marš je, kao i ranijih godina, zakazan za 10. septembar da bi se ukazalo na stradanja i zvjerske zločine nad Srbima te poslala poruka da se još traga za tijelima boraca i civila, a istovremeno bošnjačka udruženja ponovo pozivaju preko društvenih mreža na defile automobilima sa ratnim zastavama takozvane Armije BiH tog istog dana. Blagojević u tome vidi još jednu provokaciju koju nadležni u Zavidovićima treba da spriječe.

- Sve će biti dostojanstveno s naše strane. U pomen stradalima ne želimo provokacije. Sa naše strane ih neće biti, a isto tako očekujemo da ih neće biti ni sa suprotne strane. Iako i danas na društvenim mrežama postoje druge najave, očekujemo da će policija raditi svoj dio posla i da neće biti problema - rekao je Blagojević.

Prve provokacije, odnosno defile automobila nadomak crkve u Stogu, bile su lani uz isticanje ratnih zastava i uzvike “Alahu ekber”. Blagojević se nada da će policija ove godine to da spriječi, istovremeno pitajući šta bi se desilo da srpski narod nešto slično tome uradi u Srebrenici dok traje obilježavanje 11. jula.

- Treba dopustiti i onima u Srebrenici da na svoj način odaju počast svim svojim nestalim i poginulim, ali i oni bi nama trebalo da dozvole da i mi to uradimo na svoj pravoslavni način - rekao je Blagojević, dodajući da lično posljednjih dana nije dobijao prijetnje.

Kaže, ipak, da ga najviše iznenađuje ponašanje pojedinaca jer su ranije, sa predstavnicima druga dva naroda, zajedno polagali vijence na mjestima gdje su svi ginuli.

- Ali nešto se čudno dešava. Pojavljuju se neke nove ekstremne struje koje ne idu u prilog nikome, zaista. Nije mi jasno kako im se ne može stati u kraj, a vjetar u leđa su im presude za zločine na ovom području. Komandant Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakib Mahmuljin osuđen je na osam godina, ali je u Turskoj umjesto u zatvoru - rekao je Blagojević, dodajući kako je jasno da će SDA učiniti sve da svoje nekadašnje komandante sačuva.

Srbi iz Vozuće su protjerani sa vjekovnih ognjišta u ofanzivi takozvane Armije BiH i akcijama “Uragan 95”, “Farz 95” i “Badr al Bosna”, a Vozućani su masovno stradali od 10. do 24. septembra 1995. godine, usljed ofanzive muslimanskih vojnika Drugog i Trećeg korpusa takozvane Armije BiH i odreda “El mudžahedin” te jedinica NATO.

Spaljeno je 30 srpskih sela, protjerano 1.920 porodica sa 7.680 članova, ubijeno 459 boraca Vojske RS i civila, dok se za većim brojem traga. Marš je podsjećanje na egzodus i okončanje etničkog čišćenja Srba iz Zenice, Žepča, Zavidovića, Banovića, Vozuće.

Program

Marš “Stazama egzodusa”, prema najavi organizatora, počinje sutra u osam časova u Tumarama na Ozrenu poslije liturgije u crkvi Svete Trojice. Staza kojom će se kretati učesnici duga je 22 kilometra, a završiće se u naselju Stog kod Vozuće u opštini Zavidovići.

- Učesnici će se između 14 i 15 časova okupiti kod crkve, u kojoj je spomen-obilježje poginulim i nestalim borcima, a gdje će biti služena liturgija te položeni vijenci - naveo je Blagojević. Vijenci će biti položeni i kod spomenika i krsta podignutog u znak sjećanja na 21 svirepo ubijenog srpskog vojnika i civila, čiji su posmrtni ostaci, mahom obezglavljeni, pronađeni nakon završetka rata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana