Затворен конкурс за избор првог човјека УИО БиХ: Фотељу мјерка 10 кандидата, међу њима и Тегелтија

Маријана Миљић Бјеловук
Затворен конкурс за избор првог човјека УИО БиХ: Фотељу мјерка 10 кандидата, међу њима и Тегелтија

БАЊАЛУКА - На конкурс за избор првог човјека Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ који је затворен јуче стигло је десет пријава, а како сазнајемо и актуелни министар финансија и трезора БиХ Зоран Тегелтија конкурисао је за позицију директора.

Извор “Гласа Српске” близак УИО рекао је да ће се у понедјељак знати коначан број пристиглих пријава на конкурсу за избор директора, јер су валидне и оне које су послате у току јучерашњег дана путем поште.

- Пријаву је поред актуелног министра финансија и трезора БиХ Зоран Тегелтија предала и помоћница директора Сектора за информационе технологије УИО Свјетлана Перковић, али и главни ревизор Канцеларије за ревизију институција у ФБиХ Џевад Некић. Пар пријава односи ­се и на нижерангиране службенике који су запослени у УИО - рекао је наш извор.   

У расписаном јавном конкурсу за избор директора те институције наведено је да онај ко буде изабран за ту позицију имаће основну нето плату 4.387 марака. Посебни услови које су кандидати требали испунити јесте да имају завршен правни, економски или факултет техничког смјера, те десет година радног искуства али и развијене организаторске способности и способности стратешког планирања и руковођења.

- Приликом процјене квалификација кандидата у обзир ће бити узет и критеријум да је кандидат стручан у одговарајућој области и да је показао високе стандарде поштења и интегритета у обављању посла - наведено је у посебним условима јавног огласа за избор и именовање директора УИО БиХ.

У општим условима је, између осталог, наведено да кандидати који се пријављују морају бити физички и психички способни за обављање послова радног мјеста директора УИО.

Лидер СНСД-а Милорад Додик недавно је изјавио да су странке које су првобитно преговарале о формирању власти на нивоу БиХ договориле да Србима припадне мјесто директора УИО те да је његово име познато.

Додик је појаснио да је такав договор о првом човјеку УИО постигнут јер су на челу Управе у претходним мандатима били представници бошњачког и хрватског народа.

- Предсједник владајуће политичке партије мора бити укључен у кадровска питања, то је нормално и то раде сви - рекао је Додик недавно.

Џакула

Садашњем директору УИО Мири Џакули мандат је истекао у јулу 2020. године. Џакула је на челу те институције био два узастопна мандата, односно од 2012. године, те више од двије године на позицији вршиоца дужности директора те институције на нивоу БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана