За накнаде у правосуђу траже 1,18 милиона КМ

Ведрана Кулага
За накнаде у правосуђу траже 1,18 милиона КМ

Сарајево - Министарство правде БиХ завршило је нову верзију допуна закона о платама и накнадама у судским и тужилачким институцијама у Сарајеву које предвиђају да судије, тужиоци и друго особље убудуће остваре право на накнаде за топли оброк, превоз и одвојени живот, за које би годишње у каси требало обезбиједити више од 1,18 милиона КМ.

Ријеч је о готово идентичном приједлогу који почетком прошле године није прошао у Представничком дому Парламента БиХ, али је укупан износ предвиђен за покривање трошкова на име тих накнада скочио за готово 200.000 марака јер је са шест на осам КМ повећан топли оброк.

Важеће законе о платама судија и тужилаца донио је 2005. године високи представник, а њима нису предвиђене накнаде на име трошкова превоза, топлог оброка и одвојеног живота. Уставни суд БиХ је у 2013. и 2014. години утврдио да закон није у складу са Уставом БиХ, а судије су процијениле да судије и тужиоци и друге категорије стручног особља немају исте накнаде као званичници, државни службеници, намјештеници и остали запослени у законодавној и извршној власти на нивоу БиХ, због чега су дискриминисани.

Парламенту БиХ је наложено да најкасније у року од шест мјесеци од дана достављања наведених одлука измијени закон и омогући исплату накнада, али то још није урађено.

Ранији приједлог допуна закона два пута је добио негативно мишљење парламентарне комисије, а у новом нацрту надлежни у ресору правде БиХ су додали и то да су, у међувремену, судије, тужиоци и други у правосуђу на име тужби које су подносили јер не остварују право на те накнаде извукли из буџета више од три милиона марака.

У образложењу новог нацрта је овај пут наведено да је Савјет министара у мају 2017. године упознат са подацима о поступцима по жалбама у вези са накнадом штете за накнаде судија и тужилаца Суда и Тужилаштва БиХ.

- Судије и тужиоци и друго стручно особље предвиђено законом о платама и накнадама у институцијама БиХ почели су још од 2016. године судским путем тражити своја права из радног односа у складу с одлукама Уставног суда. Из буџета је од тада исплаћено више од три милиона марака на име накнада. У 2016. години за пет усвојених захтјева исплаћено је 191.009 КМ, за 29 усвојених захтјева у 2017. години 1,93 милиона, док је у 2018. години за 50 захтјева исплаћено 1,06 милиона - наведено је у образложењу нацрта допуна закона који је упућен на консултације.

Накнада за одвојени живот, на коју право стичу сви који живе најмање 80 километара од Суда и Тужилаштва БиХ, требало би да износи 300, а право на то имали би 23 судија и тужилаца из РС и ФБиХ, трошкови смјештаја 400, а превоз у просјеку 53 марке мјесечно, док би за топли оброк по дану било издвајано осам марака за 21 дан током 11 мјесеци.

Основне плате судија и тужилаца крећу се око 3.500 КМ, а предсједника Суда и главног тужиоца БиХ премашују 4.000 КМ, а неке од примједби ранијих година у Парламенту БиХ о спорним накнадама у правосуђу су ишле и у правцу да треба мијењати и сам назив закона. Осим тога, став посланика из Српске био је и да се приједлогом не постиже једнакост у правосудној пракси, односно да се запослени у РС доводе у неповољнији положај.

Правобранилаштво

На све више тужби против БиХ од стране судија и тужилаца са нивоа БиХ су недавно упозорили из Правобранилаштва БиХ.

- Нерјешавањем тог питања увијек остаје отворен проблем подношења нових тужби, а које ће неминовно бити усвојене и тиме додатно оптерећен буџет. Број изгубљених предмета је смањен јер се спорови са судијама и другима из Суда БиХ и Високог судског и тужилачког савјета у највећем броју рјешавају мирним путем, док запослени у Тужилаштву БиХ махом не прихватају овакав вид рјешавања спора - казали су у Правобранилаштву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана