Витомир Поповић, професор Правног факултета у Бањалуци: Запад користи Украјину да наметне рјешења у БиХ

Вељко Зељковић
Витомир Поповић, професор Правног факултета у Бањалуци: Запад користи Украјину да наметне рјешења у БиХ

Када су у питању интереси појединих западних сила, а прије свега Велике Британије, Њемачке и САД, онда је све могуће, па и да ове земље уз помоћ ОХР-а и асистенцију ЦИК-а забране учешће појединим домаћим политичарима на наредним општим изборима у октобру, а због наводног кршења Дејтонског споразума, односно Устава БиХ.

Каже ово у интервјуу за “Глас Српске” професор Правног факултета у Бањалуци Витомир  Поповић, коментаришући актуелну политичку кризу и изборне заврзламе које пријете да до усијања доведу ситуацију у земљи.

- Народи у БиХ не треба да прихвате да им западни моћници намећу своја рјешења, већ да сами кроје своју судбину. Али, ако до тога ипак дође, то ће довести до великих политичких и безбједносних турбуленција у БиХ. Поменуте земље желе да по сваку цијену, а док траје украјинска криза, БиХ увуку у НАТО. А ако то није могуће, онда ће земљу дестабилизовати. То је један опасан сценарио. Док траје овај рат између Истока и Запада, Вашингтон, Берлин и Лондон неће бирати средства да се обрачунају са онима који се противе њиховим плановима - истакао је Поповић.   

ГЛАС: Наш стари народ каже да гдје има дима, има и ватре. Да ли у том контексту треба посматрати и недавну изјаву предсједника ЦИК-а Суада Арнаутовића да ће ова комисија одбити овјеру учешћа Милорада Додика и Драгана Човића на наредним изборима, ако ОХР каже да они крше Дејтон и Устав БиХ?

ПОПОВИЋ: То су вам, условно речено, “рјешења” која управо произлазе из тих западних кухиња, а како би се “елиминисали” они домаћи политичари који нису баш кооперативни и на фону западне и антируске политике. Арнаутовићу је све ово написано, дато у руке и речено да прочита. И то је дио тог плана, који је врло вјероватан да буде и остварен. Стално се говори о корупцији, па гдје је она? Гдје су судски процеси? Или, стално се упозорава и да неко из Српске руши Дејтон тако што тражи да се поштује Устав БиХ. Смијешно.

ГЛАС: Да ли је Арнаутовић још једном показао да је ЦИК под директном контролом бошњачке политичке елите?

ПОПОВИЋ: Наравно. Па то није никаква тајна. О томе свједоче и многи други претходни потези и иступи Арнаутовића, када се он директно ставио изнад Парламента БиХ и у улогу законодавца.

ГЛАС: Шта би онда нека ваша порука била?

ПОПОВИЋ: Треба тражити најбоља рјешења која ће задовољити све у БиХ. Конститутивне народе, ентитете, кантоне. Умјесто тога, странци призивају зло. Све ово ме некако подсјећа на тридесете године прошлог вијека и рађање нацизма, односно да се покушава завршити оно што Хитлер није успио. Ми то не смијемо дозволити. Али, не треба журити ни са неким исхитреним и изнуђеним рјешењима, јер би неки то једва дочекали.

ГЛАС: Коће ли бити избора у БиХ, те шта би евентуалним бојкотом ХДЗ могао добити или изгубити? Да ли је тако нешто реално?

ПОПОВИЋ: Западне силе, значи Вашингтон и Брисел, прихватаће све што им иде у прилог. Ако они процијене да је то добро за њих, неће се ни секунда двоумити да то учине, па макар и једна од конститутивних страна била незадовољна. Као што су све ово вријеме у БиХ подгријали нездраве односе, неће им бити проблем ни да у октобру прихвате и евентуални нерегуларне резултате избора и новог Комшића. Све то је дио једне, прије свега, британске агенде. Британци једноставно покушавају да под контролом држе Европу и Балкан. Довели су своје “кадрове” на готово све кључне позиције у Бриселу и сада управљају Њемачком, Француском и другим земљама. Једино је Мађарска имала снаге да каже “не”.

Британски план

ГЛАС: Зашто Запад толерише екстремну бошњачку политику?

ПОПОВИЋ: Запад користи “кооперативне” бошњачке политичаре како би остварили своје циљеве. Као што у посвађали Украјинце и Русе, то исто сада раде и овдје код нас. Због тога не треба ходати по британским или неким другим иностраним амбасадама и питати их шта нам је чинити, јер су њихова обећања лажна и опасна. Иза свега се крије жеља да народи на овим просторима и даље буду посвађани и подијељени. Због тога се и блокирају разни пројекти попут изградње ХЕ “Бук Бијела”. Све то је дио сценарија МИ6 и других тајних служби. Вјерујем да ће и Хрвати ускоро процијенити да је немогуће да се они одупру свему томе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана