Више стопа води у конфузију

Вељко Зељковић
Више стопа води у конфузију

САРАЈЕВО - Много ефикаснији начин помоћи дјелатностима које су највише биле погођене пандемијом вируса корона од евентуалног увођења ниже диференциране стопе ПДВ-а биле би олакшице и посебан порески третман кроз разне социјалне трансфере и пакете мјера које владе ентитета могу предузети.

Мишљење је ово Управе за индиректно опорезивање достављено на адресу Представничког дома Парламента БиХ, који би данас требало још једном да разматра иницијативу коју су још крајем прошле године у парламентарну процедуру упутили посланици Мира Пекић и Бранислав Бореновић из ПДП-а, а у којој је затражено да се за услуге у туризму, угоститељству и путничком саобраћају уведе стопа ПДВ-а од пет одсто.

Према ријечима надлежних из ове институције, у теорији јавних финансија снижена стопа пореска стопа ПДВ-а углавном се користи за опорезивање добара која се користе за подмиривање основних животних потреба, а у шта, како кажу, не спадају дјелатности које су наведене у поменутој иницијативи.

Истакли су и како не постоји ниједно реално објашњење за измјену постојећег Закона о порезу на додатну вриједност, али и да је евентуално увођење ниже диференциране стопе за одређене услуге неприхватљиво, како из техничких тако и финансијских разлога.

- Уколико угоститељ набави рецимо сок и одбије улазни ПДВ по стопи од 17 одсто, а затим излазни ПДВ обрачуна по стопи од пет одсто, доћи ће до пада прихода. Он би се могао надокнадити повећањем садашње јединствене стопе, а што би онда ланчано довело до раста цијена и општег незадовољства - појаснили су из УИО БиХ.

Јединствена стопа пореза, како кажу, чини БиХ знатно конкурентнијом у односу на остале земље у којима су оне знатно више. Навели су и да би евентуално увођење више стопа изискивало додатне напоре, нове трошкове и додатно обучавање запослених, а што би на крају довело до конфузије код самих обвезника и сложенијег поступка контроле.

- Приликом увођења више стопе опорезивања расту и трошкови убирања и наплате пореза, обрачун је тежи, компликује се поступак, што за посљедицу има смањење прихода од индиректних пореза те долази до поскупљења производа и услуга. И искуства из других развијених земаља показала су да код увођења диференциране стопе, расте и степен пореских превара, а што значи да би УИО у том случају морао преоријентисати своје контролне активности управо према овим дјелатностима, умјесто да се бави контролама код пореских обвезника, код којих је већи износ пореза под ризиком - поручили су надлежни из УИО БиХ.

На дневном реду ове сједнице наћи ће се и приједлог СДА да се и игре на срећу уведу у систем ПДВ-а. И о овом питању УИО, али и Влада Српске, имају негативан став, јер је ове измјене, како су објаснили, немогуће спровести у пракси, јер се поставља питање шта је додата вриједност у овом случају и о којој врсти промета се ради.

Нова иницијатива

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац упутио је УО УИО БиХ иницијативу за покретање поступка измјене и допуне Правилника о примјени Закона о ПДВ-у с циљем побољшања услова пословања и стимулисања инвестиција у слободне зоне. Она је упућена на основу захтјева Владе Српске, а да би били створени услови за ослобађање од плаћања пореза на додатну вриједност комуналних дјелатности, неопходних за финалну производњу привредних субјеката који се баве производним дјелатностима у слободним зонама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана