Укидање такси на дугом штапу

Милијана Латиновић
Укидање такси на дугом штапу

БАЊАЛУКА - Укидање такси на робу из БиХ и Србије и даље је на дугом штапу с обзиром на то да посланици у скупштини самопроглашеног Косова нису донијели никакав закључак у вези с тим, а домаћи привредници кажу да, и ако намети буду укинути, неће бити лако изборити се за мјесто на полицама тамошњих маркета.

Након 15 мјесеци блокаде извоза домаћих производа на тамошње тржиште, премијер самопроглашеног Косова Аљбин Курти најавио је крајем прошле седмице да ће 15. марта укинути таксе на увоз сировина из БиХ и Србије, те да ће 1. априла укинути таксе на сву робу из ове двије земље на период од 90 дана. На сједници парламента самопроглашеног Косова која је одржана у понедјељак увече, и то без присуства Срба, закључено је да Курти није предложио било какав документ о коме би се посланици изјашњавали. Констатовано је да је он од посланика затражио само мишљење о том питању, те да су посланици били подијељених ставова.

Један од највећих извозника из БиХ на тржиште самопроглашеног Косова прије увођења такси од 100 одсто била је сарајевска мљекара “Милкос” која је на тамошње тржиште пласирала млијеко и млијечне производе.

- Свако ново тржиште за нас значи веће приходе, међутим, поучени искуством са Хрватском, гдје смо “повратници” након што је та земља ушла у ЕУ, сматрамо да ће бити тешко да наши производи поново доспију на полице маркета на Косову ако таксе буду укинуте. Резултати повратка на хрватско тржиште су испод свих очекивања, тако да сличне проблеме очекујемо и на тржишту самопроглашеног Косова - рекао је директор “Милкоса” Един Факић нагласивши да није песимистичан, али да не вјерује много у најављено укидање такси. Нагласио је да се у овој години очекују повећана улагања у пољопривреду у БиХ, те да домаћи произвођачи млијека увелико повећавају сточни фонд и да би могли доћи у ситуацију да немају куд са произведеним млијеком и млијечним производима.

Портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић каже да цијелу причу о таксама од 100 одсто на робу из БиХ и Србије од почетка прати низ нелогичности, а све с циљем наношења штете привреди БиХ и Србије.

- Приштинске власти преко леђа привреде настоје постићи политичке циљеве. Не изненађује оваква ситуација и не треба да нас изненади ако и послије 15. марта таксе и даље буду на снази. Немогуће је вјеровати властима самопроглашеног Косова које свјесно већ дуже од годину угрожавају ЦЕФТА споразум. Све док одлука о укидању такси не ступи на снагу, тешко да им ишта можемо вјеровати - истакао је Благојевић за “Глас Српске”. Да је у цијелој причи кључна улога политике, сагласан је и потпредсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Немања Васић који каже да привредници у БиХ с нестрпљењем чекају укидање такси.

- Приштинским властима су њихови ментори наложили да морају укинути таксе и очекујем да ће се то веома брзо догодити - рекао је Васић.

Приштинске власти су почетком новембра 2018. године повећале порез за десет одсто на сву робу из БиХ и Србије, а с обзиром на то да та одлука представља кршење Споразума о слободној трговини земаља централне Европе (ЦЕФТА), њен опозив затражио је тада и Брисел. Приштина, међутим, није повукла ту одлуку, већ је 21. новембра те године донијела нову о увођењу царина од 100 одсто на све производе из ове двије земље.

Извоз

Немања Васић каже да је у годинама прије увођења такси од 100 одсто вриједност извоза робе из БиХ на тржиште самопроглашеног Косова била око 160 милиона марака.

- Неки други добављачи су заузели мјесто наших привредника на тамошњем тржишту и сигурно да ће на почетку обим спољнотрговинске размјене бити мањи, али вјерујем да није недостижно да извоз достигне милионску вриједност - рекао је Васић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана