Ukidanje taksi na dugom štapu

Milijana Latinović
Ukidanje taksi na dugom štapu

BANjALUKA - Ukidanje taksi na robu iz BiH i Srbije i dalje je na dugom štapu s obzirom na to da poslanici u skupštini samoproglašenog Kosova nisu donijeli nikakav zaključak u vezi s tim, a domaći privrednici kažu da, i ako nameti budu ukinuti, neće biti lako izboriti se za mjesto na policama tamošnjih marketa.

Nakon 15 mjeseci blokade izvoza domaćih proizvoda na tamošnje tržište, premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti najavio je krajem prošle sedmice da će 15. marta ukinuti takse na uvoz sirovina iz BiH i Srbije, te da će 1. aprila ukinuti takse na svu robu iz ove dvije zemlje na period od 90 dana. Na sjednici parlamenta samoproglašenog Kosova koja je održana u ponedjeljak uveče, i to bez prisustva Srba, zaključeno je da Kurti nije predložio bilo kakav dokument o kome bi se poslanici izjašnjavali. Konstatovano je da je on od poslanika zatražio samo mišljenje o tom pitanju, te da su poslanici bili podijeljenih stavova.

Jedan od najvećih izvoznika iz BiH na tržište samoproglašenog Kosova prije uvođenja taksi od 100 odsto bila je sarajevska mljekara “Milkos” koja je na tamošnje tržište plasirala mlijeko i mliječne proizvode.

- Svako novo tržište za nas znači veće prihode, međutim, poučeni iskustvom sa Hrvatskom, gdje smo “povratnici” nakon što je ta zemlja ušla u EU, smatramo da će biti teško da naši proizvodi ponovo dospiju na police marketa na Kosovu ako takse budu ukinute. Rezultati povratka na hrvatsko tržište su ispod svih očekivanja, tako da slične probleme očekujemo i na tržištu samoproglašenog Kosova - rekao je direktor “Milkosa” Edin Fakić naglasivši da nije pesimističan, ali da ne vjeruje mnogo u najavljeno ukidanje taksi. Naglasio je da se u ovoj godini očekuju povećana ulaganja u poljoprivredu u BiH, te da domaći proizvođači mlijeka uveliko povećavaju stočni fond i da bi mogli doći u situaciju da nemaju kud sa proizvedenim mlijekom i mliječnim proizvodima.

Portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević kaže da cijelu priču o taksama od 100 odsto na robu iz BiH i Srbije od početka prati niz nelogičnosti, a sve s ciljem nanošenja štete privredi BiH i Srbije.

- Prištinske vlasti preko leđa privrede nastoje postići političke ciljeve. Ne iznenađuje ovakva situacija i ne treba da nas iznenadi ako i poslije 15. marta takse i dalje budu na snazi. Nemoguće je vjerovati vlastima samoproglašenog Kosova koje svjesno već duže od godinu ugrožavaju CEFTA sporazum. Sve dok odluka o ukidanju taksi ne stupi na snagu, teško da im išta možemo vjerovati - istakao je Blagojević za “Glas Srpske”. Da je u cijeloj priči ključna uloga politike, saglasan je i potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Nemanja Vasić koji kaže da privrednici u BiH s nestrpljenjem čekaju ukidanje taksi.

- Prištinskim vlastima su njihovi mentori naložili da moraju ukinuti takse i očekujem da će se to veoma brzo dogoditi - rekao je Vasić.

Prištinske vlasti su početkom novembra 2018. godine povećale porez za deset odsto na svu robu iz BiH i Srbije, a s obzirom na to da ta odluka predstavlja kršenje Sporazuma o slobodnoj trgovini zemalja centralne Evrope (CEFTA), njen opoziv zatražio je tada i Brisel. Priština, međutim, nije povukla tu odluku, već je 21. novembra te godine donijela novu o uvođenju carina od 100 odsto na sve proizvode iz ove dvije zemlje.

Izvoz

Nemanja Vasić kaže da je u godinama prije uvođenja taksi od 100 odsto vrijednost izvoza robe iz BiH na tržište samoproglašenog Kosova bila oko 160 miliona maraka.

- Neki drugi dobavljači su zauzeli mjesto naših privrednika na tamošnjem tržištu i sigurno da će na početku obim spoljnotrgovinske razmjene biti manji, ali vjerujem da nije nedostižno da izvoz dostigne milionsku vrijednost - rekao je Vasić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana