Удар на основна права новинара

Г. М.
Удар на основна права новинара

Сарајево - Кантонално тужилаштво у Сарајеву покренуло је истрагу против непознате особе која је главном уреднику сарајевског магазина "Слободна Босна" Сенаду Авдићу и адвокату Дражену Зубаку доставила доказе које су они употријебили у парничном поступку за надокнаду штете због клевете.

Авдић и Зубак су у тој истрази позвани као свједоци, а Зубак тврди да то није у складу са законом. Зубак је "Гласу Српске" рекао да је кривичну пријаву поднио службеник кантоналног МУП-а у Сарајеву Сенадин Арапчић.

- Авдић и ја имамо статус свједока. Према законима о кривичном поступку оба ентитета, ни адвокат, ни новинар не могу бити саслушани као свједоци. Ја сам се одазвао позиву, али нисам дао изјаву, а Авдић неће отићи на саслушање - рекао је Зубак и додао да је Арапчић познат по подношењу пријава које не резултују оптужницом.

Управни одбор Удружења "БХ новинари" позвао је тужилаштво да обустави истрагу коју је, како истичу, покренуло с намјером да дође до неименованих извора информација.

- Коришћење неименованих извора информација основно је новинарско право. То право заштићено је међународним документима и уграђено у акта у БиХ - навели су "БХ новинари".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана