Ђаци научено не знају да примијене у пракси

Милијана Латиновић
Ђаци научено не знају да примијене у пракси

БАЊАЛУКА - Примјена стеченог знања и вјештина у пракси слаба је тачка ученика у Републици Српској и ФБиХ, што потврђују резултати ПИСА тестирања према којима се БиХ налази на самом дну листе, у друштву Аргентине и Перуа.

На листи 79 земаља у којима је лани обављено ово тестирање БиХ се нашла на 62. мјесту, а од земаља у региону лошије је прошла једино Сјеверна Македонија.

Највећи међународни испит први пут је у априлу прошле године спроведен и у БиХ, и то у  213 школа у БиХ, од чега 70 у Српској. Тестове је радило око 7.000 петнаестогодишњака, углавном ученика завршног разреда основне, односно првог разреда средње школе. Тестирање, које је трајало 120 минута, обављено је електронски, а тестови су обухватали читалачку и математичку писменост, те писменост из природних наука. Задацима је претходио уводни тест који је заснован на стварној ситуацији из живота или проблему, након чега су слиједила питања и задаци.

Представљајући данас резултате овог тестирања, из Агенције за предшколско, основно и средње образовање БиХ су истакли да је сваки други ученик у БиХ функционално неписмен.

- Резултати су показали да су ђаци из БиХ подбацили на тесту из природних наука, док су најбољи резултат постигли из математике. Када су у питању природне науке, резултати у БиХ су лошији и од Сјеверне Македоније, која је лошија од нас у другим областима - истакнуто је на презентацији.

Прво мјесто на овој свјетској листи заузела је Кина, а у стопу је прати Сингапур. САД се налазе на 13. позицији, Уједињено Краљевство на 14, Њемачка на 20, Француска на 23, а Русија на 31. мјесту.

Предсједник Актива директора средњих школа добојске регије Спасоје Васиљевић истиче за "Глас Српске" да је, без обзира на резултат, добро што је БиХ обухваћена ПИСА тестирањем, те што су знање и вјештине наших ђака постали мјерљиви у односу на њихове вршњаке из цијелог свијета.

- Ово тестирање је показало да код нас знање ученика није везано за примјену у свакодневном животу. Образовни системи западних земаља, које су прве кренуле у ПИСА тестирање, ученике буквално припремају за примјену функционалног знања у животу. Ови резултати нису за похвалу и говоре нам да ученици у основним школама нису на адекватан начин припремљени за средњошколско образовање и да у том смислу треба радити на промјени и унапређењу образовања - истакао је Васиљевић.

Директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић казао је да није задовољан чињеницом да нема прецизних резултата за Српску.

- Ништа нам не значи резултат на нивоу БиХ, јер знамо да у земљи постоји више образовних система, на нивоу ентитета и кантона, тако да не знамо прецизно шта треба да мијењамо у нашем образовном систему - рекао је Дамјановић за "Глас Српске", нагласивши да ће покушати доћи до података о резултатима ђака из РС, на основу којих би утврдили мјере за побољшање и унапређење образовног система.

ПИСА је највеће свјетско истраживање у образовању, у којем је до сада учествовало више од милион ученика. Спроводи се сваке треће године, под покровитељством Организације за економску сарадњу - ОЕЦД, почевши од 2000. године. Мјери функционално знање, вјештине и компетенције ученика, односно њихову способност за рјешавање проблема, те указује колико је знање које ученици посједују примјенљиво у даљем животу.  Осим о знању и вјештинама ученика, ПИСА прикупља податке о индивидуалним, школским и системским факторима који имају утицај на постигнућа ученика. Сматра се да је ПИСА "рудник података" чија примјена може унаприједити пут ка будућности једне земље.

Финансирање

За учествовање у ПИСА истраживању потребно је платити улазницу, те подмирити трошкове спровођења. Прерачунато на број ученика кроз три године школовања, БиХ је за ПИСА 2018. издвојила марку по ученику. Највећи дио трошкова подмирен је захваљујући подршци међународних партнера.

*Резултати ПИСА тестирања 2018. у региону

21. Словенија

29. Хрватска

45. Србија

52. Црна Гора

62. БиХ

67. Сјеверна Македонија

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана