У Приједору обиљежено 30 година од оснивања ВРС:Чувати сјећање на херојство

Срна
У Приједору обиљежено 30 година од оснивања ВРС:Чувати сјећање на херојство

ПРИЈЕДОР - Свечаним дефилеом застава славних ратних јединица, данас је у Приједору обиљежено 30 година од формирања Војске Републике Српске (ВРС) и 17 година постојања Трећег пјешадијског (Република Српска) пука Оружаних снага БиХ.

Дефиле је ишао од Храма Свете Тројице до спомен-обиљежја погинулим борцима одбрамбено-отаџбинског рата „За Крст часни“ гдје су вијенце положиле делегације града Приједора, невладиних организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата и грађани.

Командант Трећег пјешадијског (Република Српска) пука бригадир Милорад Крајшумовић изјавио је новинарима да је проношењем застава ВРС, парастосом и полагањем вијенаца одата дужна пошта за свих 656 погинулих бораца и полицајаца ове регије, међу којим је 575 Приједорчана.

Он је истакао да млади нараштаји немају чега да се стиде, већ, напротив, могу да се поносе.

-Ми старији који смо ратовали полако предајемо њима ове заставе на чување, с тим да су ово некада биле ратне заставе, данас су то заставе мира који они треба да чувају. Наравно, треба да се окрену у будућност и своју енергију и младост усмјере на учење и на напредак, добробит и њих самих и цијеле заједнице - поручио је Крајшумовић.

Предсједник градске Борачке организације Зоран Предојевић изјавио је да је ово јубиларна годишњица стварања најбоље војске на свијету.

Предојевић је нагласио да је српски народ схватио да мора да направи војску да не би доживио оно што га је задесило 1941. и 1942. године.

-Војска је успјела да спаси народ, да одбрани Републику Српску и да је преда у руке политичарима који до сада одолијевају свим притисцима и чувају Српску - рекао је Предојевић.

Он је нагласио и да су улицама Приједора пронесене 44 заставе радних јединица ВРС.

Током одбрамбено-отаџбинског рата живот за одбрану Републике Српске дало је 656 бораца из 43. моторизоване, 5. Козарске пјешадијске бригаде, као и припадника Министарства унутрашњих послова Српске, од којих је 575 из Приједора.

Градоначелник Приједора Слободан Јавор честитао је Дан ВРС, истичући да је ово велики јубилеј и да је овим догађајем упућена порука захвалности борцима за извојевану слободу Српске.

-Оно што морају све младе генерације да знају јесте то да је ВРС била та која је била уз свој народ и бранила њихова огњишта када је то било најпотребније. То морају сви да знају и треба сваког дана да се присјећамо свих који су животе дали и уградили у темеље Републике Српске. Они су најзаслужнији за слободу коју данас уживамо - поручио је Јавор.

Јавор је истакао да му је посебна част и привилегија данас бити овдје на овом светом мјесту, те изразио наду да ће будуће генерације наставити ову традицију.

Широм Републике Српске организује се обиљежавање 30 година од оснивања ВРС и и 17 година постојања Трећег пјешадијског Република Српска, а централна манифестација биће одржана 12. маја у касарни „Козара“ у Бањалуци.

Скупштина српског народа у БиХ на засједању у Бањалуци 12. маја 1992. године донијела је одлуку о формирању Војске Републике Српске.

Постојала је од 12. маја 1992. до 1. јануара 2006, након чега је ушла у састав Оружаних снага БиХ.

Кроз Војску Републике Српске је прошло 210.000 бораца, а 23.801 њен припадник положио живот у одбрамбено-отаџбинском рату за одрану Српске.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана