У Новом Саду сутра обиљежавање 27 година од „Олује“

ГС
Foto: Принтскрин/Јутјуб

БЕОГРАД- У Новом Саду сутра ће на Тргу слободе бити обиљежено 27 година од великог српског страдања у хрватској војно-полицијској акцији "Олуја" и највећег етничког чишћења у Европи након Другог свјетског рата.

Дану сјећања на страдале и прогнане у "Олуји" присуствоваће предсједник Србије Александар Вучић и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, а државна церемонија обиљежавања почеће у 20.00 часова.

Вучић је раније позвао све грађане Србије, а посебно Крајишнике да присуствују обиљежавању, подсјетивши да је пракса да се сјећање на страдање у "Олуји" увијек обиљежава у мјестима гдје је настањено највише прогнаних.

Обиљежавању Дана сјећања на све страдале и прогнане Србе у акцији "Олуја" присуствоваће и предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић и предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић.

Хрватске снаге су 4. августа 1995. године напале Републику Српску Крајину - територију формално под заштитом мировних снага УН, начинивши низ злочина и протјеравши 250.000 Срба.

У злочиначкој акцији "Олуја" је, према евиденцији "Веритаса", 1.872 Срба погинуло и нестало.

Хрватска војска је током офанзиве и након пада Крајине починила злочине над српским цивилима, а спаљено је више од 22.000 српских кућа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана