У магацинима грађана све од пушке до гранате

Ведрана Кулага
У магацинима грађана све од пушке до гранате

Сарајево - Стотине комада разног оружја и велика количина метака, мина, бомби, експлозива па чак и граната били су у арсеналу наоружања којим су грађани располагали до прошле године, када је постао плијен полицијских агенција.

О великој количини оружја и муниције коју посједују грађани свједочи извјештај о раду Координационог одбора за контролу малог и лаког наоружања у БиХ за 2016. годину, који је потписао министар безбједности БиХ Драган Мектић. Подаци из тог документа иду у прилог процјенама да становништво располаже са око 750.000 комада оружја заосталог из рата и да сваки пети грађанин има нелегално оружје.

Званична статистика из извјештаја показује да је лани заплијењено више стотина комада оружја и на хиљаде комада разних врста муниције и минско-експлозивних средстава.

МУП-у РС је, према тим подацима, кроз редовне активности предато 390 комада оружја, 2.648 комада муниције и експлозивних средстава, док је федерални МУП у 27 случајева одузео 27 комада оружја, 15 комада минско-екслозивних средстава, 4.605 комада муниције и 1,9 килограма експлозива.

Оружје и муницију прикупљала су и кантонална министарства унутрашњих послова, а највише муниције је предато у Посавском кантону - 12.091 комад. На истом подручју је кроз кампање и редовне акције предата и једна зоља.

Занимљиве резултате пријавила је и Агенција за истраге и заштиту (SIPA) БиХ, чији су припадници спровели пет оперативних акција.

- У оквиру њих је привремено одузето 37 комада оружја, 3.259 комада метака, 19 бомби, шест мина, десет килограма експлозива, 100 килограма живе, три тромблона и једна граната - наведено је у извјештају Координационог одбора за контролу малог и лаког наоружања.

Мектић је навео да су представници институција и њихови партнери и прошле године кроз радионице и друге активности указивали на потребу подизања свијести грађана о величини проблема нелегалног оружја и минско-екслозивних средстава.

- Министарства унутрашњих послова на свим нивоима спроводила су активности усмјерене ка смањењу нелегалног наоружања и муниције у посједу грађана, а све с циљем подизања свијести о негативним странама те појаве. Због тога је грађанима дата могућност добровољног предавања оружја полицијским агенцијама - навео је Мектић.

У извјештају је наведено да је лани у БиХ уништено 4.969.700 комада муниције и минско-експлозивних средстава, те 788 комада оружја и 9,2 килограма експлозива. Највише уништене муниције односи се на Министарство одбране БиХ.

Дио укупне количине уништен је у јулу прошле године у оквиру обиљежавања Међународног дана уништавања оружја.

МУП РС

390 комада оружја

2.648 комада муниције и минско-експлозивних средстава

МУП ФБиХ

27 комада оружја

4.605 комада муниције

15 комада минско-експлозивних средстава

1,9 килограма експлозива

SIPA

37 комада оружја

3.259 метака

19 бомби

10 килограма експлозива

6 мина

3 тромблона

1 граната

100 килограма живе

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана