У БиХ пуна уста антикорупције, а у Брисел послали празан упитник

nezavisne.com
У БиХ пуна уста антикорупције, а у Брисел послали празан упитник

Брисел - Иако су у БиХ пуна уста приче о сузбијању корупције, судећи по упитнику који смо у фебруару ове године послали у Брисел, на државном нивоу 2017. године није спроведена ниједна мјера или тренинг у вези са сузбијањем корупције.

Наиме, у одговору на 260. питање у поглављу о политичким критеријумима шта БиХ чини на сузбијању корупције, институције БиХ су навеле по годинама које су активности спроведене, а за 2017. није наведена ниједна једина активност. Просјечно гледано, од 2014. године спроведено је 4,5 активности по години, а оне су се углавном односиле на упознавање службеника с етичким стандардима и кодексом понашања, обуку новозапослених службеника, заштиту лица која пријављују корупцију, тренинге за превенцију и сузбијање корупције и слично.

Једно од могућих објашњења је да надлежне институције нису уписале ниједну активност за 2017. годину, иако је упитник представницима Европске комисије предат у фебруару ове године, међутим ни таква могућност не би оправдала инертност бх. администрације да не употпуне одговоре на упитник.

Било како било, у одговору на 260. питање наведено је само да су “обуке из области борбе против корупције планиране и у 2017. години”.

За разлику од државног нивоа, на федералном нивоу су у одговоре укључили и обуке које су спровели у 2017, док су се у Влади РС обезбиједили тако што су избјегли помињање датума у својим одговорима на питање о обукама против корупције које су спровели.

Федерални одговори су најсадржајнији и најпотпунији, а уз њих су приложили и табеле с прецизним активностима које су спровели у протеклом периоду, укључујући и обуке судија и тужилаца.

Ипак, руку на срце, не може се рећи да БиХ ништа није урадила кад је у питању борба против корупије. У државној Стратегији за сузбијање корупције за период 2014 - 2019. година наведене су прецизне и детаљне активности на сузбијању корупције, а дио их је наведен и у одговорима на упитник Европске комисије.

Као основне препреке сузбијању државне корупције у Стратегији су наведени недостатак политичке воље, неиспуњавање међународно преузетих обавеза, недовољна самосталност и компетентност јавних службеника, недовољан ангажман, недостатак финансијских средстава, комплексност политичког система, недостатак систематичности и координације, те недостатак подршке јавности и неоснована очекивања за брзе ефекте борбе.

Као један од кључних разлога за слабе помаке у борби против корупције, у Стратегији су индентификоване политичке странке.

“Корупција је увијек повезана с процесом доношења одлука. Имајући у виду моћ коју политичке странке имају у БиХ, очигледан је њихов утицај на функционисање јавних институција и процес доношења одлука”, наведено је у документу.

С тим у вези, у посљедњем доступном Извјештају о напретку БиХ Европске комисије наведено је да се и даље наставља политички притисак на рад правосуђа, које је, како је истакнуто, потребно заштитити од политичких утицаја.

У покушају да од Министарства правде БиХ добијемо појашњење зашто у одговорима на упитник нема активности из прошле године, послали смо допис, али до закључења овог броја нисмо добили одговоре.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана