Турковићева заставом страши дипломате

Дарко Момић
Турковићева заставом страши дипломате

БАЊАЛУКА - Министарка иностраних послова БиХ Бисера Турковић упутила је свим амбасадорима и шефовима других дипломатско-конзуларних представништава БиХ одлуку којом им практично забрањује да се појављују на скуповима на којима није истакнута застава БиХ.

У одлуци, која се, како наводи Турковићева, доноси с циљем да буде регулисан и ближе уређен начин поступања запослених у МИП-у и дипломатско-конзулрним представништвима БиХ, наведено је да је шеф ДКП-а обавезан без одгађања да обавијести министра иностраних послова БиХ о свим сазнањима у вези са (зло)употребом грба или заставе БиХ.

- Дужни сте без одгађања писаним путем да обавијестите МИП уколико је држава пријема, страно ДКП или међународна организација пропустила да истакне заставу или ако је застава БиХ истакнута заједно са другим заставама из БиХ - наведено је у одлуци и истакнуто да “непоштовање одредаба ове одлуке подлијеже прекршајној и дисциплинској одговорности”.

Наши саговорници кажу да је Турковићева подлегла притиску опскурних појава на политичкој сцени и острашћених медија из Сарајева који су прије два дана осули дрвље и камење по амбасадору БиХ у Швајцарској Борису Бронзи зато што је током његовог сусрета са предсједницом Српске Жељком Цвијановић у Берну поред швајцарске била истакнута само застава Републике Српске, али не и застава БиХ.

Међу таквима је био и потпредсједник СДП-а БиХ Војин Мијатовић који је на друштвеним мрежама написао да је “неприхватљиво да се амбасадори појављују на састанцима без заставе БиХ”.

Савјетница српског члана Предсједништва БиХ за спољну политику Ана Тришић-Бабић каже да је, колико је успјела да види, сусрет амбасадора Бронзе и предсједнице Српске организовала српска дијаспора, а не Амбасада БиХ.

- Нема апсолутно ништа спорно што тамо није било заставе БиХ. Турковићева је подлегла најприземнијој и најјефтинијој пропаганди и амбасадорима је упутила једну несувислу одлуку којом је још једном показала да је у БиХ какву желе она и СДА непожељна застава Српске - каже Тришић-Бабић.

Лидер и посланик ДНС-а у Представничком дому Парламента БиХ Ненад Нешић каже да је Турковићева очигледно умислила да је МИП власништво ње и њене странке СДА.

- Позивам све српске амбасадоре и шефове осталих ДКП-а да поред заставе БиХ слободно окаче и заставу Републике Српске, јер је Република Српска саставни дио БиХ, а МИП није ништа више од Турковићеве него од било кога од њих. Нека се не плаше било какве дисциплинске или друге одговорности и не обазиру на допис који им је упутила шефица СДА дипломатије - каже Нешић.

Портпарол ПДП-а и бивша радница МИП-а Ања Петровић каже да након низа скандала, непримјерених изјава и увреда, тешко да било који поступак Турковићеве може изненадити.

- Сјетићемо се да је једна од првих њених одлука била да српски кадрови у ДКП-у 9. јануара не могу имати нерадни дан, док је с друге стране свим шефовима ДКП-а БиХ упутила инструкцију о обиљежавању 1. марта, тзв. Дана независности БиХ, иако БиХ нема Закон о празницима - подсјећа Петровићева.

Према њеним ријечима дипломатски рад Турковићеве свео се на писање протестних нота свјетским званичницима и страним амбасадама у БиХ уколико на било који начин укажу поштовање или помогну Републици Српској.

- Она од шефова ДКП-ова захтијева да њу лично обавијесте уколико су симболи БиХ, како каже, истакнути противно законима о грбу и застави. То је апсурдно, док је прави безобразлук пријетити дисциплинским казнама амбасадорима ако присуствују пријему на којем је истакнута застава Републике Српске - тврди Петровићева.

Сјеверна Македонија

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић крајем јануара боравила је у Сјеверној Македонији гдје се састала са предсједником те земље Стевом Пендаровским и градоначелником Куманова Максимом Димитриевским.

Медији из Сарајева тада су пренијели реаговање посланика у македонском парламенту Зећира Рамчиловића који је од званичника Сјеверне Македоније затражио јавно извињење због не истицања заставе БиХ на сусрету Димитриевског и предсједнице Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана