Свједок: Аркан напао Зворник без знања Караџића

Aгенције
Свједок: Аркан напао Зворник без знања Караџића

Хаг - Оптужени Радован Караџић наставио је данас одбрану пред Хашким трибуналом, исказом заштићеног свједока KW-317 који је изјавио да је у априлу 1992. Зворник, без Караџићевог знања, напала и заузела паравојска Жељка Ражнатовића Аркана.

Свједок из чијег исказа произлази да је тада био званичник зворничке Српске демократске странке, сугерисао је да су паравојне формације, послије заузимања града, починиле злочине над муслиманским становништвом, које локалне власти нису могле да спријече.

По оптужници која Караџића (67) терети за прогон Муслимана и Хрвата из 20 општина широм БиХ, у Зворнику су српске снаге убиле стотине муслиманских мушкараца, уз незаконито притварање под нељудским условима, злостављање, мучење и присилно премјештање несрпског становништва.

KW-317 описао је и како је, уочи напада на Зворник, Ражнатовић назвао "издајницима" српске званичнике који су кренули на преговоре с Муслиманима. Његов "мајор Пеја" "шутирао их је и шамарао".

Послије заузимања Зворника, "једина власт биле су паравојске" које су "хапсиле, нападале" и имале "сопствене затворе" и од којих су се "плашили Муслимани, али и Срби", с тим што Муслимане "није имао ко да заштити", изјавио је KW-317.

Наводећи примјер мјештана села Козлук, свједок је изјавио да су локални српски званичници успјели да Муслимане убиједе да не одлазе, иако су већ били "спаковани". "Приближавањем" сукоба, мјештани Козлука су убрзо "одлучили да оду" зато што "није било власти која би им гарантовала безбједност".

По оптужници против Караџића, становници Козлука су колективно протјерани преко СР Југославије у Мађарску, а потом у треће земље. Свједок је назначио да су се они послије рата вратили у своје село.

Караџића и предсједника скупштине бх. Срба Момчила Крајишника, RW-317 је, по сопственим ријечима, извијестио о тим догађајима.

Како је изјавио, Караџић је био "веома разочаран" и "осудио је одвајање и злостављање" муслиманског становништва.

Власти РС и Зворника никада нису заступале политику протјеривања Муслимана, изјавио је свједок, наглашавајући да је рат био узрок премјештања становништва.

RW-317 је описао и састанак на којем су 13. јуна 1992. у Зворнику учествовали Караџић и командант ВРС Ратко Младић.

Младић је тада запријетио да ће похапсити све паравојске које се не разоружају или ставе под контролу ВРС, а Караџић је, по сведоковим ријечима, инсистирао на успостављању цивилне власти.

Као свој утисак о лидеру бх. Срба, свједок је изложио да никада није сматрао да се Караџић залаже за протјеривање несрба нити за стријељање ратних заробљеника.

Свједока KW-317 сутра ће унакрсно испитивати тужилац Алан Тајгер.

Оптужница Караџића (67) терети и за геноцид у Сребреници; терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада и узимање за таоце "плавих шљемова" УН 1992-95.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана