Стиже нови талас поскупљења

Маријана Миљић Бјеловук
Стиже нови талас поскупљења

БАЊАЛУКА - Трговци су наставили са тихим истицањем већих цијена свих производа на рафама, али не крију да би нови, по ко зна који по реду ове године, талас поскупљења могао да запљусне Српску већ идућих дана.

Кифла је у појединим маркетима у Српској достигла цијену од чак 82 фенинга, док за ону са еврокремом, грађани издвајају ни мање ни више него 1,30 марака.

Пекари то правдају растом цијена пшенице и брашна, те наглашавају да се ту цијене неће зауставити и да би већ идућих дана грађани Српске могли скупље плаћати све производе од брашна.

- Ми смо покушали да хљеб држимо на цијени од 1,80 КМ. Међутим, сада када смо направили анализу видимо да смо пали. Цијене ће сигурно даље расти, јер је посљедњих 15 до 20 дана знатно поскупјела пшеница и брашно. Тако да опет улазимо у ту неку спиралу раста цијена  - рекао је “Гласу Српске” власник Пекарско-сластичарског друштва “Крајина клас”, у чијем саставу послује и пекара “Мања” Саша Тривић.

Нагласио је да су присиљени да коригују своје цјеновнике.

- Продавачица има плату преко 1.000 марака. Недостаје ми 20 људи. Ако хоћу да спасим бизнис морам дићи цијене и плате. То је тако - поручио је Тривић.

Млинари потврђују причу да је пшеница поскупјела, па је за тону у Србији потребно издвојити преко 360 евра, а у Мађарској од 380 до 410 евра.

- Можемо очекивати свашта. Ми бисмо по први пут могли у жетву ући са већом цијеном него што је сада, а логично је до сада увијек било да уђемо у жетву са мањом цијеном. Пред нама је неизвјестан период и крајну ријеч рећи ће берза - рекао је “Гласу “ предсједник Удружења млинара РС Зоран Кос.

Економисти истичу да многи привредници користе тренутну ситуацију и дижу цијене и више него што би требали.

- Ми смо ушли у инфлаторну спиралу и тешко је предвидјети када ће се то завршити. То се нама прелило из Европске уније. Роба и услуге тамо поскупљују на дневном нивоу. Рат у Украјини још траје. Постоје и људи који сву ову неизвјесност користе у некој мјери и неоправдано дижу цијене. Требаће и те­ како времена да се то стабилизује - рекао је “Гласу” економиста Горан Радивојац.

Према његовим процјенама, тешко је очекивати да ће се прије сљедећег прољећа, па и љета зауставити раст цијена.

- Нарочито ће зима бити критична. Не бих се изненадио да се по питању енергената и хране пред зиму и јесен деси ерупција цијена. Нема неког економског оправдања за то, јер трошкови вађења нафте нису порасли - навео је Радивојац.  

Потрошачи

Предсједник Удружења грађана “Покрет потрошача РС” Остоја Кременовић рекао је да су се сви заморили од кретања цијена.

- За стабилизацију цијена у Српској постоји нормативни оквир, али надлежни по том питању до сада нису ништа урадили. Могу ставити под контролу цијене које су од непосредног значаја за основне потребе становништва -  поручио је Кременовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана