Станић сам себи дао, па опростио кредит

Драгана Келеч
Станић сам себи дао, па опростио кредит

Бањалука - Бивши министар здравља и социјалне заштите РС Слободан Станић добио је кредит од 10.000 марака од Дома здравља Нови Град у вријеме док је био на челу те установе, а убрзо је и ослобођен обавезе да зајам мора враћати.

Управни одбор Дома здравља, са Мирославом Јањићем на челу, донио је 15. јуна 2001. године одлуку којом је здравствена установа додијелила по 10.000 марака кредита Станићу и за још двоје љекара - Славицу Војновић и Ирену Штрбац за рјешавање стамбеног питања. Сви су имали обавезу да те кредите отплаћују у периоду од десет година, уз камату од два одсто. Некадашњи први човјек здравства Српске, према документима која су у посједу "Гласа Српске", требало је да отплаћује кредит од плате, а за реализацију отплате задужен је био директор Дома здравља, односно Станић. Исте одлуке донесене су и у случају остала два кредита.

Управни одбор Дома здравља добио је, међутим, 26. децембра 2002. године нову одлуку којом су Станић и двије докторке ослобођене обавезе враћања стамбеног кредита. И овај пут за реализацију те одлуке био је задужен Станић.

Обје одлуке "аминовао" је својим потписом тадашњи предсједник Управног одбора Дома здравља Нови Град Мирослав Јањић, који се данас налази на позицији директора "Аеродрома РС". Јањић је "Гласу Српске" рекао да се ничега не сјећа.

- Давно је то било. Не знам по ком основу је Дом здравља додијелио свом директору и љекарима стамбени кредит, а затим одлучио и да тај кредит не треба да враћају. Не могу да се сјетим заиста. Сасвим је извјесно да су те одлуке о додјели стамбених кредита биле на приједлог менаџмента Дома здравља, јер је било проблема са кадровима које смо требали да задржимо - казао је Јањић.

Не спорећи да је добио стамбени кредит и да га није вратио,

Станић је казао да се Министарство здравља и социјалне заштите РС понаша као ликвидациони управник здравственог система, умјесто да се бави поправљањем стања у здравству.

- У два недавна обраћања јавности у име СДС-а изнио сам потпуну истину о подацима у здравству и умјесто да ме демантују, они покушавају да ме дискредитују враћајући се 14 година уназад и вадећи из контекста нешто о чему је надлежно тужилаштво већ дало своје мишљење кроз наредбу о неспровођењу истраге - истакао је Станић, показујући одлуку Окружног тужилаштва у Бањалуци.

Док у јавност испливавају бесповратни кредити које су некада домови здравља додјељивали својим руководиоцима и запосленима, већину здравствених установа притишћу огромни дугови. Једна од њих је и Дом здравља Нови Град, који се тренутно налази на листи дужника Пореске управе РС, са неизмиреним обавезама од 1,25 милиона марака.

Фемић: Кредити се морају враћати

Предсједник Струковног синдиката доктора медицине РС Миодраг Фемић каже да су здравствене установе некада љекарима додјељивале стамбене кредите да би их обавезале да раде код њих, али под условом да зајмови буду враћени.

- Како и због чега су Слободан Станић и љекари у Дому здравља Нови Град ослобођени отплаћивања кредита мора да зна тадашњи Управни одбор те установе - истакао је Фемић, који се насмијао на констатацију да се тадашњи предсједник Управног одбора Дома здравља Нови Град не сјећа под којим су условима ослобођени плаћања тог кредита.

 

Биографија Слободана Станића

- Од 1989. до 2006. године радио у Дому здравља у Новом Граду као љекар специјалиста, а као директор те установе од 2000. до 2005. године

- Од 2006. до 2008. године био руководилац филијале Фонда здравственог осигурања РС у Приједору, а од 2008. до 2009. године координатор за примарну здравствену заштиту

- Од 2009. године до почетка 2013. обављао је дужност директора Института за јавно здравство РС

- За министра здравља и социјалне заштите именован је у марту 2013. године, али га је већ у септембру исте године Влада РС смијенила због индивидуалне одлуке да ће Влада измирити 36 милиона КМ дугова здравствених установа

- Из министарске фотеље вратио се на чело Института за јавно здравство РС, одакле га је Влада поново смијенила у децембру прошле године

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана