Шта је наведено у анализи на основу које ће бити одређен минималац у Српској

Маријана Миљић Бјеловук
Шта је наведено у анализи на основу које ће бити одређен минималац у Српској

БАЊАЛУКА - Послодавци и синдикат сутра настављају преговоре о повећању најниже плате у Српској, а пред њима ће се наћи анализа о макроекономским показатељима који треба да одреде даљи ток кретања минималца.

У анализи која је посједу „Гласа Српске“ наведени су подаци о цијенама, инфлацији, примањима по дјелатностима, али и упоредни подаци о износу најниже плате у Српској са земљама региона.

У анализи је наведено да је у периоду јануар-јун 2022. године, у поређењу са истим периодом претходне године, у Републици Српској забиљежен је раст просјечних годишњих цијена од 10,3 одсто, док су у јуну 2022. године у односу на јун 2021. године цијене порасле за 14,3 одсто.

Просјечна нето плата исплаћена у јуну 2022. године износила је 1.157 КМ и номинално је већа за 4,7 одсто, а реално за 3,6 одсто у односу на претходни мјесец.  У односу на исти мјесец претходне године, просјечна нето плата номинално је већа за 16,4 одсто а реално за 1,8 одсто. Просјечна бруто плата исплаћена у јуну 2022. године износила је 1.749 КМ.

Наведено је  и да је најнижа плата у Републици Српској у посљедње двије године повећавана у четири наврата, са 266 евра у 2021. години на 332 евра од маја 2022. године.

Преговори о најнижој плати почели су половином јула и то на захтјев Савеза синдиката РС који тражи да најнижа плата у Српској буду повећана. Пословна заједница противи се томе захтјеву те наводи да већина фирми не би издржала даљи раст минималца.

Влада Српске је крајем прошле године повећала најнижу плату са 540 на 590 марака. Упркос противљењу пословне заједнице средином маја изненада је Влада РС преломила и посегла за новим растом минималца на 650 марака. Недуго након тога, Савез динсиката РС је упутио захтјев за заказивање ванредне сједнице како би отпочели преговори о новом расту најниже плате, а социјални партнери су за сто сјели половином јула.

Анализу можете да погледате овдје

 

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана