Сњежана Новаковић Бурсаћ за "Глас Српске": Они који траже ванредне изборе нису прочитали Устав БиХ

Вељко Зељковић
Сњежана Новаковић Бурсаћ за "Глас Српске": Они који траже ванредне изборе нису прочитали Устав БиХ

Странке које имају своје представнике у Интерресорној радној групи за измјену Изборног закона БиХ, а које се представљају, условно речено, као грађанске, излазе са великим бројем идеја и приједлога који нису реални, а што увелико успорава и отежава рад групе.

Каже ово за “Глас Српске” члан ове радне групе из СНСД-а Сњежана Новаковић Бурсаћ, истичући да се доста времена губи на непотребне ствари, али и ствари за које се зна да нису прихватљиве за све стране у БиХ.

- Често се знају десити потпуно бескорисне дискусије, које нигдје не воде. Стога имам утисак да се то намјерно ради да би били прикупљени одређени дневно-политички поени у јавности - каже Новаковић Бурсаћ.

ГЛАС: Из ЦИК-а су изашли и са својим приједлозима, наводећи да би се и њима требало омогућити да учествују у раду ове групе.

НОВАКОВИЋ БУРСАЋ: Централна изборна комисија БиХ не учествује директно у раду ове групе и то ће тако и даље остати. С друге стране, сви, па и они, имају право да нешто предложе, али да ли је то и прихватљиво, то је друга прича. Напомињем да је ово радна група. Имам утисак да се од ње пуно очекује, али не треба заборавити да када она и направи некакав приједлог измјена и допуна постојећег Изборног закона БиХ, све то на крају мора проћи парламентарну процедуру. Тако да је дугачак пут пред нама.

ГЛАС: Очекујете ли да радна група постигне консензус о најбитнијим стварима, с обзиром на дијаметрално супротне ставове појединих странака?

НОВАКОВИЋ БУРСАЋ: Тешко. Рецимо имате ситуацију да се доста пажње посвећује теми ванредних избора. И када чујете те иницијативе, схватите да они који нешто тако предлажу или нису прочитали Устав БиХ или не разумију гдје и у којем тренутку живе. Велика прича је и о увођењу нових технологија у изборни процес. Донедавно је то само била прича, а сада се инсистира на томе. Али, ако буде пажљиво анализирано гдје је та технологија потребна, схватите да се у ствари ради о политичким паролама. Мислим да су многи кроз рад ове групе видјели своју шансу да изађу из сјене и дођу на сцену, на свјетла рефлектора и пред објективе камера. Нажалост, до сада се показало да је мало воље да нешто конкретно буде урађено и предложено. Умјесто тога, све се свело на популизам.

ГЛАС: Да ли то значи да улазимо у ћорсокак?

НОВАКОВИЋ БУРСАЋ: Видјећемо. Тешко је рећи. Додуше све иде у том правцу. Бојим се да ћемо се наћи у дубоком ћорсокаку ако не буде постигнут политички договор о најкрупнијим питањима. +++

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана