Скупштинске већине у неколико локалних заједница висе о концу: Прелетачи скројили нестабилност

Дарко Момић
Скупштинске већине у неколико локалних заједница висе о концу: Прелетачи скројили нестабилност

БАЊАЛУКА - У неколико општина у Српској скоро осам мјесеци након избора и даље ври као у лонцу, јер однос снага у локалним парламентима зависи од воље појединих одборника и прелетача који су умјесто декларативне стабилности креирали нестабилне већине засноване на ускостраначким и интересима појединаца.

Већине у свим тим локалним заједницама висе о концу и зависе само од тога када ће се појавити нови прелетачи или од тога када ће они који су већ промијенили страну одлучити да то поново ураде. Посљедње тумбање и промјена скупштинске већине задесила је Козарску Дубицу, гдје је дошло до раскола у Клубу СНСД-а који су напустила петорица од укупно девет одборника. Они су са четири одборника Клуба СДС-ДНС, три ПДП-а, два СП-а и једним одборником СДА потписали коалициони споразум и затражили сазивање сједнице Скупштине општине. Поред Козарске Дубице, до промјене скупштинске већине, али у корист СНСД-а дошло је у Вишеграду који је био окован политичком кризом још од избора, јер су скупштинску већину формирале странке супротстављене начелнику општине Младену Ђуревићу из СНСД-а. У тој општини је одборник СПС-а напустио већину окупљену око СДС-а и ПДП-а и приклонио се начелнику и тијесној скупштинској већини коју чине седам одборника СНСД-а, те по један одборник УС, НПС-а и СДА.

Упоредо са Вишеградом само у супротном смјеру дошло је до промјене скупштинске већине у Прњавору. За разлику од Вишеграда, тамо је начелник Дарко Томаш из СНСД-а остао без подршке, јер су се супротном табору окупљеном око СДС-а приклонили по један одборник ДЕМОС-а и НДП-а и одборник националних мањина. Прије Томаша без скупштинске већине је остао градоначелник Дервенте Милорад Симић из СНСД-а, јер је одборник СП-а Мирко Земуновић окренуо ћурак и промијенио страну за функцију предсједника дервентске скупштине.

Нови предсједник дервентског СНСД-а Игор Жунић каже да су се грађани Дервенте врло брзо увјерили да нова већина не ради у интересу грађана, већ у интересу појединаца и на задовољавању апетита политичких партија.

- Први кораци нове већине су промјена Статута и увођење функције другог потпредсједника СО на чију плату ће отићи неколико десетина хиљада марака. Поред тога, мимо прописаних процедура су провели нека кадровска постављења и именовања директора појединих установа који не испуњавају ни минимум услова за то. То су резултати нове скупштинске већине - каже Жунић.

Ништа боље није ни у Прњавору, а каква је ситуација и како функционише нова већина најбоље је на недавној ванредној сједници СО описао начелник општине Дарко Томаш.

- У кафани сам чуо да је заказана ванредна сједница скупштине. Нечувено је да кабинет начелника не буде званично обавијештен да је заказана ванредна сједница скупштине - рекао је Томаш.

Његов страначки колега и бивши предсједник СО Прњавор Жељко Симић каже да у раду нове скупштинске већине доминира неукост и непознавање елементарних прописа.

- Већина постоји и то нико не спори, али потезима које повлаче показују или неукост или нехтијење да се поступа по закону. Од рада у интересу грађана нема готово ништа - каже Симић.

Интерес

Начелник Прњавора Дарко Томаш када је формирана нова скупштинска већина рекао је за наш лист да је у позадини свега лични интерес.

- Ово је класични примјер политичке корупције, да не кажем куповине одборника од стране СДС-а. Лични интерес је надвладао све из чега је јасно да се ради о прелетачима - рекао је Томаш.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана