Само Хрвати сигурни да неће остати без хрватског држављанства

nezavisne.com
Само Хрвати сигурни да неће остати без хрватског држављанства

Бањалука - Држављанин БиХ који није Хрват или није брачни друг хрватског држављанина не може задржати држављанство БиХ уколико жели постати држављанин Хрватске, упркос томе што двије државе имају уговор који би требало да регулише питање двојног држављанства.

Наиме, како нам је након неколико покушаја добијања одговора појашњено из Конзуларног одјељења Амбасаде Хрватске у Сарајеву, само Хрвати у БиХ могу бити сигурни да ће моћи задржати држављанство БиХ уколико добију пријем у хрватско држављанство.

У Конзуларном одјељењу су нам објаснили да је закон у Хрватској такав да било која особа која жели узети хрватско држављанство мора приложити доказ о отпусту из страног држављанства.

“Темељем члана 8 Закона о хрватском држављанству, странац може стећи прирођењем хрватско држављанство ако удовољава претпоставкама: ако је навршио осамнаест година и није му одузета пословна способност, да има отпуст из страног држављанства, да живи у Републици Хрватској с пријављеним боравком осам година непрекидно прије подношења захтјева и да има статус странца на сталном боравку у Републици Хрватској, да познаје хрватски језик, латинично писмо, хрватску културу и друштвено уређење и да поштује правни поредак и обичаје у Републици Хрватској”, објаснили су они. Додали су и то да особе рођене на подручју Републике Хрватске и имају стални боравак у Републици Хрватској могу прирођењем стећи хрватско држављанство, али само уколико приложе отпуст из страног држављанства.

“Странац који на привилегирани начин (брак, хрватски исељеници и припадници хрватског народа) стјече хрватско држављанство не мора приложити отпуст из страног држављанства, што значи да стјецањем хрватског држављанства задржава и страно, те постаје двојни држављанин. У члану 2 Уговора између Републике Хрватске и БиХ о двојном држављанству, држављанин БиХ који посједује или је стекао држављанство Републике Хрватске на начин и у поступку који је утврђен прописима Републике Хрватске, неће изгубити држављанство БиХ”, наведено је. Ово, практично  значи да само Хрвати и њихови брачни другови могу да задрже држављанство БиХ.

С обзиром на то да уговор о двојном држављанству предвиђа да држављани Хрватске не морају да се одрекну хрватског држављанства када желе да стекну бх. држављанство, произлази да грађани Хрватске и БиХ немају једнака права која проистичу из овог уговора.

Могуће је да је то разлог због којег је из РС у одговору на 496. питање из поглавља о политичким критеријумима упитника ЕУ одговорено да Хрватска и БиХ заправо немају споразум о двојном држављанству, након чега је наступила конфузија у вези са овим питањем. Из Бироа Владе РС за односе са јавношћу ни након осам дана нисмо добили одговор на питање ко је послао у упитник ЕУ да Хрватска и БиХ немају споразум о држављанству.

Подсјећања ради, из Дирекције за европске интеграције БиХ нам је речено да се очекује да се састане радна група која би усагласила одговор на 496. питање, на начин да се ово питање до краја појасни, међутим није јасно када ће се то десити, нити која формулација ће на крају бити примијењена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана