Робне резерве РС у стечају

Маријана Миљић
Робне резерве РС у стечају

Бањалука - Окружни привредни суд у Бањалуци донио је јуче одлуку о покретању стечаја над јавним предузећем Робне резерве РС и за стечајног управника именовао Досту Бараковић из Градишке.

Претходно је у овом предузећу покренут предстечајни поступак, а Бараковићева, која је била и предстечајних управник, предложила је послије мјесец анализе финансијских књига Робних резерви РС да буде отворен стечај. Суд је након рочишта на којем су утврђивани услови за покретање стечаја јуче преломио и донио одлуку о даљој судбини овог јавног предузећа.

Бараковићева и министар трговине и туризма РС Предраг Глухаковић, чији је ресор надлежан за Робне резерве, нису одговарали на телефонске позиве.

Бараковићева је на посљедњем судском рочишту изјавила да Робне резерве немају никакву могућности да наставе са радом, јер су им рачуни блокирани, запослени су већ дуже без плата, а обавезе предузећа веће су за 18 милиона од вриједности његове имовине.

Робне резерве већ годинама послују са губитком, а тај минус у 2015. износио је 2,82 милиона, у прошлој години 12,97 милиона, док је још у првој половини ове достигао 268.000 марака. Краткорочне обавезе предузећа половином маја износиле су чак 34,15 милиона КМ и оне су већ стигле на наплату.

- Предузеће нема могућност да настави са радом. Обавезе према добављачима не измирује већ дуже од два мјесеца, не исплаћује плате, нити уплаћује порез и доприносе. Укупне обавезе износе 34,15 милиона КМ и оне су веће за девет милиона КМ од вриједности капитала, за 19 милиона од потраживања, док су за 18 милиона КМ премашиле вриједност текуће имовине. Предузеће је презадужено и не може наставити са пословањем - казала је Бараковићева.

Све некретнине Робних резерви, изузев у Модричи, су под хипотеком у корист Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ због неплаћеног пореза. Против Робних резерви РС њихови пословни партнери воде и велики број судских спорова, који су тешки више милиона КМ.

Директор Робних резерви РС Мирко Марчета поднио је 9. марта о приједлог Окружном привредном суду за покретање стечаја, за који је претходно сагласност дала и Влада РС.

Закон

Влада РС усвојила је прошле седмице приједлог закона о интервентним набавкама, чиме ће бити надомјештена улога Робних резерви. Овим законским рјешењем, о којем ће данас расправљати посланици Народне скупштине РС, дефинисано је да у буџету Српске сваке године буде обезбијеђен новац за дјеловање у кризним ситуацијама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана