Ратни стаж да се урачунава уз писану сагласност

Срна
Foto: Велибор Трипић

БАЊАЛУКА - Група полицијских службеника запослених у полицијским агенцијама БиХ са пребивалиштем у Републици Српској, којима престаје радни однос на основу 40 година пензијског стажа, тражи од надлежних у Српској да добије законско право да се могу одрећи стажа по основу учешћа у рату, односно да им се он урачунава у пензијски само уз писану сагласност.

Група полицијских службеника сматра да је овим чланом њихово право претворено у обавезу, што је у супротности са Законом о правима бораца, ратних војних инвалида и породица погинулих бораца одбрамбено-отаџбинског рата.

Полицијски службеник и припадник Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ Радован Марчета је у име синдиката Дирекције, Граничне полиције и Агенције за истраге и заштитну /СИПА/ прецизирао је да је њима одузето или је заборављено право да се могу одрећи тог дуплог радног стажа по основу учешћа у рату.

"Дакле, морамо у пензију по основу тог ратног стажа који није уплаћен и који се код нас рачуна у укупни радни стаж, па нас једноставно пензионишу када навршимо 40 година стажа. Са друге стране, нашим колегама из Федерације БиХ је понуђено то право да се одрекну стажа по основу учешћа у рату", рекао је Марчета новинарима након што је ова група полицијских службеника запослених у полицијским агенцијама БиХ данас испред Народне скупштине због тога исказала незадовољство.

Он је рекао да су се због ових и других спорних питања обраћали институцијама и властима Српске, који су за то имали разумијевања, али да конкретних рјешења није било.

Марчета је подсјетио да, осим њихових колега из ФБиХ, право да се одрекну стажа по основу учешћа у рату имају и полицијски службеници МУП-а Српске.

"Имали смо и нека обећања да ће о том проблему бити разговора на данашњој сједници Народне скупштине, али је то скинуто са дневног реда. Ми смо предали захтјеве. Очекујемо од власти и опозиције да покажу минимум поштовања према нама који смо учествовали у одбрани Српске. Дакле, ми смо за то да нас неко прими из власти и да заједно нађемо рјешење за тај проблем. Нисмо ту да радимо на штету Српске и грађана", рекао је Марчета.

Ова група полицијских службеника раније је упутила у Народну скупштину Републике Српске захтјев за измјену спорног члана 39 Закона о пензијско-инвалидском осигурању /ПИО/ Републике Српске на начин да се посебни стаж урачунава у пензијски стаж само уз писану сагласност лица на кога се тај стаж односи.

У захтјеву се указује на спорни члан 39 Закона о ПИО гдје се наводи да се лице из члана 37 овог закона не може одрећи посебног стажа који је утврђен рјешењем Фонда ПИО Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана