Радоничић: Српска има претпоставке за ИТ сектор

Срна
Радоничић: Српска има претпоставке за ИТ сектор

Бањалука - Кандидат СНСД-а, ДНС-а и СП-а за градоначелника Бањалуке Игор Радојичић изјавио је данас да Република Српска има добре претпоставке за сектор информационо-комуникационих технологија, које су изузетно важне у свијету, гдје се рапидно повећава број запослених и области у којима се користе.

"За нас је изузетно значајно да упозоримо на важност овог сектора, јер добро је имати фабрику текстила у којој се запосли неколико стотина људи, али то су ниско акумулативе гране, док су ИТ технологије гране у којима се добро зарађује", рекао је Радојичић, који је присуствовао завршетку 10. стручне праксе у организацији бањалучке компаније "Ланако".


Он је навео да Српска, међу претпоставкама за ИТ, има добру традицију у образовном систему у средњим школама, има компаније као што је "Ланако", различите стручне праксе и усавршавања.

"Оно што је до државе и града јесте да ствара услове, а то подразумјева да се онима који желе да покрену бизнис дају прилике и простори, стручна помоћ, као што се тиме бави бањалучки Иновациони центар који има искуства у старт-апима", додао је Радојичић.

Он је и подсјетио да је "Ланако" највећа компанији ове врсте у Бих и по броју запослених и по обиму посла.

Координатор стручне праксе у "Ланаку" Драгана Вуковић рекла је да ова компанија већ 10. годину организује пројекат стручне праксе, да је у том периоду реализовано 11 тих пројеката и да је кроз ову праксу прошло више од 150 студената.

"За све то вријеме више од трећине наших практиканата остало је да ради у нашој компанији. Осим стручне праксе за студенте, реализовали смо први пут и стручну праксу за средњошколце, за које је пракса трајала двије седмице и кроз коју је прошло 10 гимназијалаца", навела је Вуковићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана