Рад експертског тима за Трговску гору и даље блокиран: Недостатак новца кочи истраживања

Вељко Зељковић
Рад експертског тима за Трговску гору и даље блокиран: Недостатак новца кочи истраживања

САРАЈЕВО - Власти БиХ, односно надлежне институције и стручни тимови због недостатка новца још нису започели истраживања која су неопходна за израду студије утицаја на животну средину одлагалишта нуклеарног отпада на Трговској гори, а које хрватске власти увелико припремају за употребу.

Каже ово предсједавајући експертског тима БиХ који се бави случајем “Трговска” Емир Диздаревић наводећи како недостатак новца блокира рад овог тима, утврђене пројектне задатке и расписивање јавних позива.

- Агенцији за нуклеарну безбједност, која руководи овим експертским тимом, још није одобрен буџет за рад. Тражили смо 1,1 милион марака, од чега би дио тог новца отишао на такозвани нулти мониторинг за дио територије за који сматрамо да је споран. Наравно, потребно је урадити и финансирати и геолошка, хидро, геофизичка и сеизмичка истраживања. Тим професора је већ направио пројектни задатак. Све то би коштало око 450.000 марака - каже Диздаревић додајући да би овај новац могао бити обезбијеђен из средстава посебних намјена.  

Како је истакао, овај тим без адекватних одлука Савјета министара и неопходних финансијских средстава не може ништа урадити, па ни покренути процес јавних набавки који би омогућио ангажовање стручних тимова који би извршили планирана истраживања о евентуалном негативном утицају овог одлагалишта нуклеарног отпада које се налази на самој граници Хрватске, а које би могло угрозити живот у 13 општина и здравље око 250.000 људи који живе поред ријеке Уне.

- Нажалост, вријеме пролази. Хрватска је већ одмакла у својим плановима. Имам информацију да су недавно обавили и одређена бушења и то на дубини од 220 метара, а што је испод нивоа ријеке Уне. Шта су она показала, какав је геолошки састав тла, за сада ми није познато. Али је очигледно да бисмо и ми морали спровести сличне радње, јер су оваква и слична истраживања једина мјеродавна да дају одговор да ли је неки објекат безбједан за складиштење опасних материја, а поготово нуклеарног отпада из НЕ “Кршко” - рекао је Диздаревић.

Како је појаснио, када би поменути новац сутра “легао”, било би потребно бар пар година да се изврше све процјене утицаја на животну средину.

- Узорковања је потребно извршити у условима свих годишњих доба. Примјера ради, Хрватска је предвидјела да тај дио истраживања траје двије године - навео је Диздаревић.

Нагласио је и да је нешто боља ситуација када је у питању рад правног тима, који је имао задатак да припреми стратегију којом би били заштићени интереси БиХ у случају градње одлагалишта нуклеарног отпада на мјесту некадашње касарне на Трговској гори.

- Она је урађена и овај документ би требало да буде разматран на сједници Савјета министара БиХ заказаној за 6. јун - додао је он.

Каскање

Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача упозорава да су спорни досадашњи потези власти у БиХ у вези с намјерама Хрватске да на локацији Трговска гора складишти радиоактивни отпад из НЕ “Кршко”. Како је појаснио, колико год да се труде надлежни у овој локалној заједници, власти Српске и министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац “увијек се касни у односу на Хрватску”.

- Прошло је готово 18 мјесеци како имамо експертски и правни тим, а тек сада имамо најаву да ћемо добити стратегију која ће одредити правно дјеловање. Са овим питањем не можемо се понашати ноншалантно. Бојим се да ће каскање бити још веће и да се нећемо на прави начин супротставити намјерама Хрватске - рекао је Дрљача.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана