Пузигаћа преживио, сједница прекинута

Ведрана Кулага
Пузигаћа преживио, сједница прекинута

Сарајево - Сједницу Дома народа Парламента ФБиХ јуче је обиљежила бурна расправа о захтјеву дијела Клуба Срба да на дневни ред дође захтјев за смјену замјеника предсједавајућег Дома Драге Пузигаће (СНСД), али се на том путу испријечио механизам виталног националног интереса.

Захтјев за његову смјену стигао је након што је Пузигаћа са предсједавајућом Дома народа Лидијом Брадаром (ХДЗ БиХ) прошле седмице потписао акт у којем се наводи да Приједлог закона о изборним јединицама и броју мандата у Парламенту ФБиХ, који су предложили СДА, СББ, СДП, ДФ и Наша странка, спада у питање од виталног националног интереса.

Брадара је јуче затражила да смјена Пузигаће буде разматрана као питање виталног националног интереса, што је изазвало бурну расправу делегата. Пузигаћа је потврдио да се о смјени одлучује као о виталном националном интересу, док је Клуб Бошњака затражио аутентично тумачење закона од Уставно-правне комисије.

Уколико већина руководства Дома народа ФБиХ каже да је Пузигаћина смјена питање виталног националног интереса, одлука о смјени мора бити изгласана натполовичном већином сваког клуба у дому, што би могло значити да до смјене неће доћи јер ХДЗ, који чини већину у Клубу хрватског народа, не подржава његову смјену.

Делегат српског народа Миле Марчета рекао је да Клуб Срба не постоји те да питање смјене треба скинути са дневног реда.

- Када је клуб засједао, осим ових појединаца који хоће да ушићаре нешто, шта је разлог да се Пузигаћа мијења - упитао је Марчета.

Замјеник предсједавајућег дома Јасенко Туфекчић сматра да Брадара “говори о нечему с чиме се жели створити простор да неко некога жели преварити, односно опструисати рад дома”.

Брадара је узвратила да никада није злоупотријебила Устав.

- Нисам рекла да је то штетно, већ да се поступи по тој процедури. То што је Пузигаћа на мој захтјев устврдио да Приједлог закона о изборним јединицима и броју мандата Парламента ФБиХ спада у листу виталних националних интереса није оправдан разлог за смјену - додала је Брадара.

Предсједавајући Клуба Срба Славиша Шућур нагласио је да се овдје ради о разрјешењу, а не о именовању, тврдећи да је интересантна и непобитна чињеница да је Пузигаћа витални интерес хрватског народа.

Због немогућности усаглашавања дневног реда редовне сједнице, након неколико часова је одлучено да ће ипак прво бити одржана ванредна сједница са само једном тачком, односно Приједлогом закона о правима демобилисаних бораца и чланова њихових породица, који су се јуче и окупили испред зграде Парламента БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана