Принудна наплата за неплаћање индиректних пореза у законском року

klix.ba
Принудна наплата за неплаћање индиректних пореза у законском року

Бањалука - Управа за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ позвала је обвезнике да у законским роковима плаћају обавезе по основу индиректних пореза да се против њих не би предузеле мјере принудне наплате.

"За све дужнике индиректних пореза који нису платили дуговања у законском року и на прописани рачун, предузимају се мјере принудне наплате у складу са законским прописима", саопштено је из УИО.

Из УИО наводе да су рокови за плаћање обавеза по основу индиректних пореза јасно дефинисани одговарајућим законским прописима и да њихово непоштовање подразумијева да се обавезе измирују са кашњењем, што представља основ за покретање поступка принудне наплате.

"То повлачи за собом потраживање накнадног терета принуде у износу од пет одсто од дужног износа и обрачун затезне камате по стопи од 0,06 процената дневно до 30. децембра 2013. године, а од тог датума по стопи од 0,04 одсто обрачунате на главни дуг за дане кашњења", прецизира се у саопштењу.

Из УИО напомињу да је за плаћање обавеза по основу пријава самоопорезивања за ПДВ и акцизу рок 10-ти у мјесецу за обавезе из предходног мјесеца, па ће све уплате извршене закључно са тим датумом бити благовремене.

"Све остале извршене након тога сматраће се као уплате са кашњењем, па се у таквим сличајевима зарачунава накнадни терет принуде и затезна камата, које се аутоматски евидентирају као обавеза у евиденцијама УИО", поручују из УИО.

УИО скреће пажњу овбезницима да воде рачуна о прописаним роковима плаћања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана