Пре­ми­јер Ви­шко­вић от­крио: Ни­је крај смје­на­ма у “Шу­ма­ма РС”

Дар­ко Мо­мић
Пре­ми­јер Ви­шко­вић от­крио: Ни­је крај смје­на­ма у “Шу­ма­ма РС”

Ба­ња­лу­ка - Ми­ни­стар­ство уну­тра­шњих по­сло­ва Ре­пу­бли­ке Срп­ске спро­во­ди ис­тра­жне рад­ње у шум­ским га­здин­стви­ма ко­ја су по­сло­ва­ла у ми­ну­су и уко­ли­ко бу­ду утвр­ђе­не не­за­ко­ни­те рад­ње, пр­о­тив од­го­вор­них ће би­ти под­не­се­не кри­вич­не при­ја­ве, по­твр­дио је ју­че пред­сјед­ник Вла­де Ре­пу­бли­ке Срп­ске Ра­до­ван Ви­шко­вић.

Од­го­ва­ра­ју­ћи на по­сла­нич­ка пи­та­ња то­ком Ак­ту­ел­ног ча­са на по­чет­ку ше­сте ре­дов­не сјед­ни­це На­род­не скуп­шти­не, Ви­шко­вић је под­сје­тио да су при­је два да­на сми­је­ње­ни ди­рек­то­ри га­здин­ста­ва са нај­ве­ћим гу­би­ци­ма.

- Вла­да је ура­ди­ла оно што се оче­ки­ва­ло. Са­да оче­ку­јем ис­пи­ти­ва­ње свих не­ле­гал­них рад­њи и по ду­би­ни, јер ни­су са­мо кри­ви ди­рек­то­ри. На то­ме ћу ис­тра­ја­ти - по­ру­чио је Ви­шко­вић, до­да­ју­ћи да је ми­ни­стар уну­тра­шњих по­сло­ва Дра­ган Лу­кач дао на­лог да бу­ду спро­ве­де­не ис­тра­жне рад­ње у спор­ним га­здин­стви­ма.

Пре­ми­јер Срп­ске по­звао је 12. сеп­тем­бра ди­рек­то­ре шум­ских га­здин­ста­ва ко­ја по­слу­ју не­га­тив­но да са­ми на­пу­сте функ­ци­је или ће се у су­прот­ном “ићи у пр­о­це­ду­ру до­ка­зи­ва­ња њи­хо­вих гу­би­та­ка”. На­кон што ни­ко од ди­рек­то­ра ни­је од­сту­пио са функ­ци­је, при­је два да­на су сми­је­ње­ни ди­рек­то­ри шум­ских га­здин­ста­ва “Ро­ма­ни­ја” са Со­ко­ца Влај­ко Се­ку­лић, “Вр­ба­ња” Ко­тор Ва­рош Ста­на Ку­змић, “Оштрељ” Дри­нић Сла­ђа­на Ба­њац, те ди­рек­тор Цен­тра за сје­мен­ско-ра­сад­нич­ку пр­о­из­вод­њу До­бој Ни­ко­ла Ми­ли­че­вић. Умје­сто њих за ди­рек­то­ре су име­но­ва­ни Стра­хи­ња Ба­ше­вић у ШГ “Ро­ма­ни­ја”, Игор Ан­дрић у ШГ “Вр­ба­ња” и Ми­ло­ван Кр­чо у Цен­тру за сје­мен­ско-ра­сад­нич­ку пр­о­из­вод­њу у До­бо­ју. Но­ви ди­рек­тор ШГ “Оштрељ” Дри­нић ни­је име­но­ван, за­то што се уну­тар ДНС-а ко­јем при­па­да ди­рек­тор­ска по­зи­ци­ја још ни­су уса­гла­си­ли ко тре­ба да на­сли­је­ди Сла­ђа­ну Ба­њац.

Пре­ма тврд­ња­ма из­во­ра “Гла­са Срп­ске”, од­лич­но упу­ће­ног у де­ша­ва­ња у “Шу­ма­ма РС”, са­свим је из­вје­сно да ће би­ти још смје­на на че­лу шум­ских га­здин­ста­ва, при­је све­га у Риб­ни­ку и Те­сли­ћу, гдје је ди­рек­то­ри­ма оста­вљен рок до кра­ја сеп­тем­бра да до­ве­ду ста­ње у ред и иза­ђу из ми­ну­са или ће у су­прот­ном би­ти сми­је­ње­ни.

Ка­да је ри­јеч о но­во­и­ме­но­ва­ним ди­рек­то­ри­ма, наш из­вор ка­же да се у Ко­тор Ва­ро­шу мо­гу оче­ки­ва­ти ре­зул­та­ти, јер је но­ви ди­рек­тор Игор Ан­дрић био тех­нич­ки ди­рек­тор и до­бро је упу­ћен у ста­ње у том га­здин­ству.

- Мо­гу­ће је да се не­што пр­о­ми­је­ни и у ШГ “Ро­ма­ни­ја”, иако ци­је­ли Со­ко­лац зна да је смје­на до­са­да­шњег ди­рек­то­ра Влај­ка Се­ку­ли­ћа мно­го ви­ше ре­зул­тат уну­тар­стра­нач­ких су­ко­ба не­го чи­ње­ни­це да је фа­во­ри­зо­вао по­је­ди­на пред­у­зе­ћа у ко­ји­ма су чла­но­ви ње­го­ве по­ро­ди­це вла­сни­ци или ли­ца овла­шће­на за за­сту­па­ње на уштрб стра­те­шких ку­па­ца. Но­во­и­ме­но­ва­ни ди­рек­тор Стра­хи­ња Ба­ше­вић бли­зак је бив­шем ко­ман­дан­ту “Ву­ко­ва са Дри­не” Ми­ла­ну Јо­ло­ви­ћу Ле­ген­ди, ко­ји се бо­ри за при­мат у нај­ја­чој вла­да­ју­ћој стран­ци са Мир­ком Чо­ло­ви­ћем и у бор­би око то­га ко ће вла­да­ти шу­ма­ри­јом је иза­шао као по­бјед­ник - твр­ди наш из­вор.

Он ис­ти­че да не­ма шан­се да би Не­ђо Га­лић, као што су пи­са­ли по­је­ди­ни ме­ди­ји, мо­гао да се вра­ти на че­ло ШГ “Оштрељ” Дри­нић.

Кр­чо

Но­во­и­ме­но­ва­ни ди­рек­тор Цен­тра за сје­мен­ско-ра­сад­нич­ку пр­о­из­вод­њу у До­бо­ју Ми­ло­ван Кр­чо био је за ври­је­ме ди­рек­то­ро­ва­ња Не­ђе Или­ћа на мје­сту из­вр­шног ди­рек­то­ра за прав­не, ка­дров­ске и оп­ште по­сло­ве. По­сли­је је био и ди­рек­тор ШГ “Ја­хо­ри­на” у Па­ла­ма, а на­кон од­ла­ска из јав­ног пред­у­зе­ћа ди­рек­тор “То­пла­не” у До­бо­ју.

- Кр­чо се не мо­же по­хва­ли­ти ни­ка­квим ре­зул­та­ти­ма и за­то је ње­го­во име­но­ва­ње за ди­рек­то­ра ра­сад­ни­ка у До­бо­ју у “Шу­ма­ма РС” до­че­ка­но са пра­вим по­до­зре­њем - твр­ди наш са­го­вор­ник бли­зак упра­ви “Шу­ма РС”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана