Пољуљане фотеље свих в.д. директора

Маријана Миљић Бјеловук
Пољуљане фотеље свих в.д. директора

БАЊАЛУКА - Свим вршиоцима дужности директора уздрмане су фотеље, јер према најавама с Трга Републике, слиједи расписивање конкурса за именовање руководилаца у бројним републичким институцијама.

У Бироу за односе с јавношћу Владе РС потврдили су “Гласу” да су с укидањем ванредне ситуације у Српској прошле седмице ван снаге стављени сви закључци Републичког штаба за ванредне ситуације. Један од закључака од краја марта 2020. године био је и да мандат лица која је Влада РС поставила за вршиоце дужности траје до окончања ванредне ситуације.

- Након стављања вас снаге закључака, који су за вријеме трајања ванредне ситуације на другачији начин прописивали различите односе, поново се искључиво примјењују прописи који су били на снази и прије ступања на снагу одлуке о проглашењу ванредне ситуације - навели су у Влади РС.

Нагласили су да ће преко Агенције за државну управу РС интензивирати примјену прописа који регулишу запошљавање и именовање лица која су у надлежности Владе.

И у појединим министарствима наводе да ће убрзати процедуру избора директора у институцијама које су под њиховим кровом.

- Поједини конкурси за избор руководиоца су у току, а у идућем периоду слиједи и за све остале институције којима руководе вршиоци дужности директора - рекли су “Гласу Српске” у Министарству здравља и социјалне заштите.

Из појединих ресора у Влади Српске нисмо добили одговоре на питање колико институција има вршиоце дужности на челу те за које све слиједи расписивање конкурса за избор њихових руководилаца.

Већином републичким предузећима руководе вршиоци дужности директора, а у надзорним одборима наводе да само чекају одлуку Владе Српске да распишу конкурс за избор директора. Једно од таквих примјера је и предузеће “Путеви РС”, гдје је крајем прошле године за в.д. директора постављен Милан Дакић.

- Одлуку о расписивању конкурса доноси Влада Српске, а ми само расписујемо конкурс за избор директора. Чим добијемо одлуку од надлежних расписаћемо конкурс за избор нове управе - рекао је предсједник Надзорног одбора “Путева” Стојан Лазаревић.

Надзорни одбор “Жељезница РС” већ је расписао конкурс за избор генералног директора тог јавног предузећа те два извршна директора. У децембру прошле године за вршиоца дужности директора “Жељезница” постављен је Слађан Јовић. И извршни директори тог предузећа су у в.д. мандату.

Скоро свим јавним институцијама у Српској руководе вршиоци дужности директора, неки на тим позицијама проведу по неколико мјесеци, док има и оних који у фотељи директора у том статусу доносе одлуке више година.

Разлика само у мандату

Директор Агенције за државну службу РС Александар Радета рекао је да између в.д. директора и директора постоји разлика само у мандату али не у одговорности.

- Влада свака три мјесеца одлучује да ли ће продужити мандат вршиоцима дужности директора, док онима који су изабрани путем конкурса мандат траје четири или пет година. Одговорност и рад морају бити исти - рекао Радета и додао да се мандат в.д. директора Влада РС може продужити и на мјесец, два, али то је најчешће период од три мјесеца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана